Για μια γυναίκα η αεροπειρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα σε αεροσκάφος της EgyptAir

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο, πραγματοποίησε στις 8.30 το πρωί, αεροσκάφος της EgyptAir, λόγω υπόθεσης αεροπειρατείας.

Στο χώρο του αεροδρομίου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι κυπριακές αρχές έχουν συστήσει κέντρο διαχείρισης της κρίσεως.

Να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του σε γυναίκα που ζει στην Κύπρο, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Αρχές ο αεροπειρατής που έθεσε υπό τον έλεγχό του αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών και προσγειώθηκε στη Λάρνακα.

Ο αεροπειρατής, που φέρεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει, αν γίνει προσπάθεια εξουδετέρωσής του, ανέφερε το όνομα της γυναίκας στις Αρχές.

Ο αεροπειρατής του αεροσκάφους της EgyptAir ζήτησε άσυλο στην Κύπρο, μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο.

Ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Ζήτησε να δει την κύπρια πρώην σύζυγό του, σύμφωνα με κύπριο αξιωματούχο.

Ολοι οι επιβάτες αφέθησαν ελεύθεροι εκτός από τέσσερις ξένους και τα μέλη των πληρώματος, σύμφωνα με τη Egypt Air, μεταξύ των οποίων και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονται κάποιοι Βρετανοί και 10 Αμερικανοί.

Στο αεροπλάνο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια – Κάιρο (πτήση MS181), επέβαιναν 62 άτομα (55 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος). Σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, εντός του αεροπλάνου βρίσκεται τουλάχιστον ένας άνδρας, ζωσμένος με εκρηκτικά.

Το αεροσκάφος βρίσκεται απομονωμένο, σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, το οποίο έχει κλείσει. Οι πτήσεις με προορισμό τη Λάρνακα προσγειώνονται πλέον, στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Λίγο μετά την προσγείωση στη Λάρνακα, στις 08:50, ο αεροπειρατής επέτρεψε σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να αποβιβασθούν και κράτησε στο αεροσκάφος όλους τους άνδρες.

Το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και τα αφικνούμενα αεροπλάνα κατευθύνονται στην Πάφο.

Ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών για την πτήση MSR 181 της EgyptAir, στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέρει ότι «οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος».

Όπως σημειώνεται, υπουργική επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, το οποίο βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των αιγυπτιακών Αρχών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν όταν λήξει το συμβάν.