Αναδίπλωση της κυβέρνησης στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα

Σε αναδίπλωση προχωρά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ΔΝΤ και της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα.

Μετά την ξεκάθαρη στάση Βερολίνου και Κομισιόν για το ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε την Πέμπτη ότι η Αθήνα γνωρίζει πως το Ταμείο είναι στη συμφωνία έως τον Μάρτιο, και ενδεχομένως συνεχίσει να είναι και στη συνέχεια, αλλά αυτό είναι άλλο και άλλο είναι να μπορεί να λέει η κυβέρνηση τη γνώμη της για το ρόλο του.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό STAR η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε για την αντιπαράθεση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να απαντήσει: «Δεν ξεκινήσαμε καμία κόντρα με τον κ. Σόιμπλε. Απαντήσαμε σε δημοσιεύματα και απαντήσαμε σε δηλώσεις του ίδιου. Προηγήθηκαν όλα αυτά».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υποστήριξε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της κυβέρνησης για το ρόλο του Ταμείου, διαχωρίζοντας την υποχρέωση απέναντι στο Ταμείο από την άποψη για τον ρόλο του.

«Ξέρουμε ότι το ΔΝΤ είναι στη συμφωνία. Έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία χρέος μας προς το ΔΝΤ και βεβαίως η συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο μέχρι τον Μάρτη που το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Eίναι άλλο ότι έχουμε υποχρέωση στο ΔΝΤ, το ξέρουμε, ενδεχομένως να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, και είναι άλλο να λέμε την άποψή μας για το ρόλο του ΔΝΤ κι αν είναι πολύ απαραίτητο σήμερα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη ότι «το ΔΝΤ έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις» που κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη, όπως υποστήριξε, «θέλουν να επιβληθούν στη χώρα μας».

«Χρησιμοποιούν σαν άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λέει «πάντα ανοιχτά και καθαρά» τις απόψεις της.