Ανακαλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία

Ανακαλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία Παναγιώτης Σαρρής.

Όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαρρής έλαβε την κλήση χθες το βράδυ κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά από την πολλοστή πρόσφατη επίθεση, δια του Τύπου, κατά της Ελλάδας του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Ειδικότερα, τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν δήλωσεις του προέδρου της Τσεχία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω, επί του παρόντος, τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας κ. Ζέμαν κατά της Ελλάδας στο Σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR, στις 15 Δεκεμβρίου, όπως είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Η Τσεχία» είχε δηλώσει ο κ. Ζέμαν «θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.