Ανεξάρτητη ομάδα δράσης θα αναλάβει το σχεδιασμό του νέου υπερ- Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου

Ανεξάρτητη ομάδα δράσης θα αναλάβει το σχεδιασμό του νέου υπερ- Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως το Ανεξάρτητο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου θα έχει έδρα την Ελλάδα, η διοίκηση και η διαχείριση του θα γίνεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά οι θεσμοί και ειδικά η Κομισιόν θα το εποπτεύουν και θα χορηγούν τεχνική βοήθεια όποτε απαιτείται.

Στο πλαίσιο αυτό ανεξάρτητη ομάδα δράσης θα αναλάβει να σχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας του νέου ταμείου, την εσωτερική δομή του, τον κώδικα εταιρικής διακυβερνήσεώς του, την πιθανή σύνθεση των στοιχείων του ενεργητικού του (πχ. μετοχές εταιρειών και τραπεζών), αλλά και την συνολική μεθοδολογία για την βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Επικεφαλής της ομάδας δράσης αναμένεται να τεθεί ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, πρώην σύμβουλος Γιάνη Βαρουφάκη και του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παραλλήλως δε με την προετοιμασία του λεγόμενου «Ταμείου των 50 δισ. ευρώ» το υπουργείο Οικονομικών και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για εννέα αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα νέο Μνημόνιο.

Ειδικότερα, οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές σχετίζονται με τις συμμετοχές του Δημοσίου στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο Ελληνικό, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι διαδικασίες για Περιφερειακά Αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015 και για τον λόγο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για την δρομολόγηση όλων των σχετικών προπαρασκευαστικών διαδικασιών.

Ενδεικτικώς στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τον ΟΛΠ περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας αρχής λιμένος (port authority) που θα ασκεί διοίκηση και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ.

Τόσο για τις τρέχουσες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό διότι σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως π.χ. του ΔΕΣΦΑ, απαιτούνται οι εγκρίσεις της Γενικής Διευθύνσεως Ανταγωνισμού της ΕΕ για να προχωρήσουν.