“Ανοίγουν” 578 επαγγέλματα

 

Στα  578 φθάνει –προς το παρόν– ο αριθμός των επαγγελμάτων που  είτε «απελευθερώνονται» είτε «προσαρμόζονται». Καταγράφονται σε λίστα που συγκεντρώνει η κυβέρνηση  και ανανεώνεται με τις πληροφορίες που (βάσει μνημονιακής υποχρέωσης) πρέπει να παρέχουν τα υπουργεία για τα επαγγέλματα που επιβλέπουν.

Στα πιο πολλά επαγγέλματα καταργούνται μία σειρά από περιορισμούς εισόδου.  Για παράδειγμα για τους κομμωτές  βάσει των νομικών κειμένων, πλέον παύει να ισχύει η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας.  «Ο ενδιαφερόμενος θα ασκεί το επάγγελμα ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία άσκησής του επαγγέλματος του συνοδευόμενη από τα νόμιμα δικαιολογητικά» και η αρμόδια Διοικητική Αρχή, μπορεί εντός τριών   μηνών από την αναγγελία «να απαγορεύσει την άσκηση επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Η «απελευθέρωση» είναι διαφορετική ανά κλάδο και περιλαμβάνει από νομικούς και μηχανικούς, χημικούς και ξεναγούς έως μακιγιέζ, επαγγέλματα υγείας, παιδείας, τεχνίτες και γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου παροχής υπηρεσιών.

Νέα κύματα

Οι αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο δεν έχουν τελειώσει. Έρχονται διαδοχικά κύματα  τους επόμενους μήνες που αφορούν κυρίως δικηγόρους, μηχανικούς και άλλα «μεγάλα» επαγγέλματα.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη είχε αρχικά προγραμματιστεί να ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και εν συνεχεία στον εφαρμοστικό νόμο που χθές ψήφισε η Βουλή.

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι αναμένεται πλέον να κατατεθεί σε επόμενο νόμο μαζί μα άλλες εκκρεμότητες που δεν επίσης δεν ήταν τόσο «αναγκαίες» για την έγκριση από το EWG της δόσης του Ιανουαρίου.

Βάσει μνημονίου θα πρέπει οι διατάξεις να περιλαμβάνουν  τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των δικηγόρων και των  μηχανικών, αλλά και την αποσύνδεση των αμοιβών τους από τα νομικά έξοδα και τα ποσά αναφοράς.

Μετά, θα πρέπει να  γίνει μελέτη για το πόσο δικαιολογούνται οι περιορισμοί άσκησης επαγγέλματος σε όσους έχουν ειδικά επαγγελματικά προσόντα, ξεκινώντας από τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (μηχανικούς, λογιστές, ορκωτοί εκτιμητές, επιθεωρητές κτηρίων αναφέρονται κλπ) και τα ευρήματά της να φέρουν νέες νομοθετικές προσαρμογές. Μετά θα γίνει νέος έλεγχος των 20 μεγαλύτερων επαγγελμάτων με αντικείμενο το  αν υπάρχει ελευθερία εισόδου των νέων και μεταβολών τιμών, ώστε  να φανεί αν θα χρειασθούν και άλλες αλλαγές.

Και νόμος διατήρησης περιορισμών

Έρχεται επίσης και ο νόμος διατήρησης περιορισμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα ο νόμος αναμένεται να περιλαμβάνει ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και ΚΕΚ, δομές φροντίδας, την κατασκευή, πώληση και επισκευή όπλων, την προετοιμασία και πώληση εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων, το επάγγελμα του αρχαιοπώλη, των θαλασσίων μεταφορών και των μέσων αναψυχής.