Αντιδράσεις στις δηλώσεις Βέμπερ περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν

Τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνητικού συνασπισμού προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, στο πλαίσιο των έμμεσων πιέσεων που δέχεται η χώρα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την προσφυγική κρίση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Προειδοποίησε δε πως όταν όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν.

Οι δηλώσεις Βέμπερ περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν προκάλεσαν τον εκνευρισμό και άλλων πολιτικών της χώρας μας, οι οποίοι καταδίκασαν την επαναφορά του θέματος αυτού στο προσκήνιο.

«Ιταμές και προσβλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη κάνοντας λόγο για «bullying». Επιπλέον, η κα Χρυσοβελώνη εξέφρασε την εκτίμησή της ότι στόχος του επικεφαλής του ΕΛΚ είναι να «επιβάλλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων». Από το στόχαστρο της εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν ξέφυγε και η Νέα Δημοκρατία, με την κα Χρυσοβελώνη να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κάνει την πάπια» για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία είναι ενταγμένη.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα από τη Συγγρού δεν υπήρξαν αντιδράσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κουμουτσάκος τοποθετήθηκαν επί των δηλώσεων Βέμπερ.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΕΛΚ.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του ΕΛΚ, ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν, αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της. Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η μάχη αυτή δίνεται σε δύο μέτωπα, το οικονομικό και το προσφυγικό. «Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι» τόνισε ο ίδιος.