Αντιδρούν οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου στη μεταφορά μεταναστών στο Ελληνικό

Την αντίδραση των δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, οι τέσσερις δήμαρχοι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε ‘αποθήκη ψυχών’», ούτε «να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών».

Παράλληλα, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς τη στοιχειώδη προετοιμασία, αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, και ζητούν συνάντηση με τον Γ.Μουζάλα ώστε να έχουν επίσημη ενημέρωση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα συναντηθεί με τον Γιάννη Μουζάλα.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα προσλαμβάνει πλέον «ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνον για τους νησιωτικούς δήμους που αποτελούν τόπους υποδοχής, αλλά και για τους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα».

Η ΚΕΔΕ προαναγγέλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα αυτό, οι οποίες θα καθοριστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακόμη και τώρα «δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, να αδυνατεί να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και αναλώνεται σε κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα».

Τονίζει δε ότι ως Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση «δεν θα υποκαταστήσουμε την Κυβέρνηση, αλλά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα την υποχρεώσουν επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως έχουμε κάνει ως θεσμός κι εμείς και με το παραπάνω». Υπογραμμίζει τέλος ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα και οι δήμοι μας σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών, δεν θα ανεχτούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη στις τοπικές μας κοινωνίες».

Αποτελεί πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για την Ευρώπη, το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάϊ. Η κ. Σβίγκου αναφερόμενη στο προσφυγικό, υπογράμμισε τις ελλείψεις στην πολιτική της ΕΕ η οποία έχει καθυστερήσει πολύ, και όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και όσον αφορά τα χρήματα και όσα έχουν ζητηθεί σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού.

Για την ανησυχία που διατυπώνεται και τις αντιδράσεις δημάρχων στα νότια προάστια της Αττικής, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η αγωνία τους είναι κατανοητή, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να μην βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια εικόνα αναρχίας και μη σχεδιασμού. “Η κυβέρνηση έχει καταφέρει και σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο θέμα, και χωρίς να έχει παραλάβει έτοιμες δομές, να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό στον οποίο πρέπει να επιταχύνουμε σε πολλά πράγματα”, αλλά “χρειαζόμαστε και τη βοήθεια της Ευρώπης σε πολλά άλλα”, επισήμανε η Ράνια Σβίγκου:

“Η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις, αλλά με συγκεκριμένη βοήθεια τεχνική και οικονομική από την ΕΕ. Οι δεσμεύσεις ήταν αμοιβαίες, δεν ήταν μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης”, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι “και η ΝΔ. ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, πρέπει να πιέσει από την πλευρά της όπου συμμετέχει, σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα”.

Για την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη, η κ. Σβίγκου επικαλέστηκε στα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη μέριμνα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, επισήμανε ότι και ο ίδιος ο κ. Τόσκας δέχθηκε ότι αυτή η απομάκρυνση θα ήταν καλύτερο να ήταν στα 100 μέτρα και όχι παραπάνω, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Ύπατης Αρμοστείας για το ότι δεν χρησιμοποιήθηκε βία.

Με αφορμή ερώτηση για τα φραστικά επεισόδια με πρωταγωνιστές δημοσιογράφους και υπουργούς, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “η κυβέρνηση δέχεται μια απίστευτη επίθεση από τα ΜΜΕ, άλλες φορές άδικη, άλλες φορές εντελώς διαστρεβλωτική της πραγματικότητας”. “Αυτό έχει να κάνει εν πολλοίς και με διάφορα συμφέροντα τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δείχνουν να απειλούνται” τόνισε.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ, η κ. Σβίγκου ανέφερε πως “το ότι ήταν και το ότι είναι δυσάρεστη εξέλιξη η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη είναι κάτι το οποίο οι μισοί Ευρωπαίοι ηγέτες το έχουν παραδεχθεί” και προσέθεσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή το είχε θέσει και νομίζω ότι η πλειοψηφία της Ευρώπης το έχει αποδεχθεί. Ας μην μιλήσουμε τώρα για τα “λάθη” του ΔΝΤ, ας μην μιλήσουμε για το πόσο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές προσπαθεί να περάσει. Αυτό το οποίο όμως είναι οξύμωρο είναι το ότι πίσω από το ΔΝΤ υπάρχουν και ακραίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι οι οποίοι προσπαθούν να κρυφτούν, γιατί δεν θα μπορούσαν τόσο ακραίες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές να τις επιβάλουν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα”. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ γιατί “έσπευσε με το που έγιναν αυτές οι δηλώσεις Σόιμπλε να βγάλει μια ανακοίνωση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και θα μπορούσε σε μία γραμμή να εκφράσει και την καταδίκη της στις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζεται με απαξιωτικούς όρους, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, μη θέλοντας να δεχθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν θέλει να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων της”.