Αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για λαθροχειρία στη ρητορική του, καθώς ξεχνά ότι δεν είναι «ιστορικό ατύχημα» η διακυβέρνηση του τόπου από την Αριστερά, αλλά η απόφαση του ελληνικού λαού σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα.

Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι λαθροχειρία είναι η μετατροπή του «Όχι» στο δημοψήφισμα σε «Ναι» και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες, καθώς και για το αφορολόγητο που ανατράπηκαν με το νομοσχέδιο που συζητείται απόψε στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι δεν λέει την αλήθεια ο πρωθυπουργός, καθώς δεν συζητείται για πρώτη φορά στο Eurogroup της Δευτέρας. Υπάρχει δέσμευση των δανειστών ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, υπενθύμισε και πρόσθεσε: «Αγοράζετε πολύ ακριβά, με 8 δισ. ευρώ, αυτό που υπήρχε». Υποστήριξε, δε, ότι το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις αστοχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση πως για όλα φταίει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε σκληρά για μερικούς μήνες και όχι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αύξησαν το χρέος και μείωσαν το ΑΕΠ, ούτε «ο Χουντίνι δεν θα μπορούσε να το καταφέρει».

Αναρωτήθηκε, δε, γιατί, αφού υπήρχε η υπόσχεση για το χρέος από τον Νοέμβριο του 2012, δεν υλοποιήθηκε, για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν υλοποιήθηκε γιατί ο Σαμαράς έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο.