Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μπακογιάννη στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μία αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του Grexit», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη.

«Να τελειώνουμε με μία υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι στεναχωριούνται που η Ελλάδα θα πετύχει. Είναι αυτοί που ήθελαν την Ελλάδα έξω από την Eυρωζώνη, έξω από την Σένγκεν. Θα τους διαψεύσουμε».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα πως κέντρα του εξωτερικού «ήθελαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» κοψοχρονιά, αλλά απέτυχαν στον σχεδιασμό τους. Σήμερα, τόνισε, οι τράπεζες «είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες με δείκτη 19% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 10%».

«Με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που εσείς κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών» είπε η Ντ. Μπακογιάννη και τόνισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας της κυβέρνησης. «Θα σας συνοδεύει για πάντα. Φαντάζομαι ότι θα έχετε την ευγένεια και το θάρρος να συμπεριλάβετε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τη δική σας ανακεφαλαιοποίηση. Η ΝΔ πάντως μετά βεβαιότητας θα το ζητήσει». «Ο τρόπος που ανακεφαλαιοποιήσατε τις τράπεζες θα είναι στίγμα και θα σας κυνηγά», είπε εμφατικά.

«Αποδέχομαι πλήρως τον χαρακτηρισμό σας ότι «αυτή η διαδικασία θα σας κυνηγά». «Θα μας κυνηγά θετικά, γιατί καταφέραμε να ξεπεράσουμε την παγίδα. Κάποιοι σήμερα πικραίνονται γι’ αυτό, που καταφέραμε να σώσουμε τις τράπεζες και δεν μπορούν να μας απειλούν με κλείσιμο τραπεζών» της απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ουδείς πρωθυπουργός έχει επιδείξει τέτοια οίηση. Είναι νωρίς για τέτοιο καισαρισμό», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ.

«Σας ανταποδίδω τον χαρακτηρισμό», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ειρωνικά: «Άλλωστε θα ήταν δικαιολογημένο να έχει και λίγη οίηση ένας άνθρωπος που δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι κατάφερε να γίνει Πρωθυπουργός στα σαράντα του χρόνια».

Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο «είχαμε σημαντικότατη εκροή καταθέσεων, που αν δεν υποκινούσαν υποστήριζαν διάφορα στελέχη της ΝΔ που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος. Τα κόκκινα δάνεια ήταν κοντά στα 80 δισ., η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική, δηλαδή οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονταν στον ρόλο τους».

Υπενθύμισε ακόμη ότι «η αρχική εκτίμηση τον Ιούλιο ήταν ότι θα χρειάζονταν 25 δισ., δηλαδή 25 δισ. χρέος στις πλάτες μας. Τελικά το ΤΧΣ συμμετείχε μόνο με 5,43 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο βαρύνεται με 5,5 χρέος. Έχουμε γλιτώσει χρέος ίσο με το 10% του ΑΕΠ μας».

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίσθηκε την ανακεφαλαιοποίηση επισημαίνοντας ότι εκτός από μικρότερο βάρος στο δημόσιο χρέος, εισήλθαν στην ελληνική οικονομία 6,5 δισ. ευρώ. «Οι ιδιώτες επενδυτές, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, έδωσαν 6,4 δισ. ευρώ, γεγονός που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτό δείχνει απαξίωση ή εμπιστοσύνη στην προοπτική της οικονομίας;» αναρωτήθηκε.

Για την συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες υπογράμμισε πως «μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά και ένα μικρό παιδί αντιλαμβάνεται πως το 25% σε μία τράπεζα που είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη είναι πιο σημαντικό από το 40% σε μία τράπεζα που πάει σε εκκαθάριση. Επίσης οι νέες μετοχές έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ πριν είχαν περιορισμένο δικαίωμα».

Απαντώντας στην κριτική περί αφελληνισμού των τραπεζών, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «διαχρονικά η πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών ήταν σε μετόχους του εξωτερικού με εξαίρεση την περίοδο της κρίσης που το ΤΧΣ πήρε την πλειοψηφία, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου».

«Μιλάτε για τη μετοχική σύνθεση; Για τη διοίκηση των τραπεζών; Για την αξία των μετοχών όταν μετά από δύο ανακεφαλοποιήσεις προκαλέσατε απώλειες στον δείκτη των μετοχών της τάξης του 65%; Μόνο η Eurobank έχασε το 97,6% της αξίας της, παρά την σκανδαλώδη προικοδότησή της από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», είπε και σημείωσε εμφατικό: «Στην Πειραιώς το 66% είναι σε ελληνικά χέρια και στην Εθνική το 53%. Πού είναι ο αφελληνισμός;».

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να φέρουμε ξένους επενδυτές και να ενταχθούν οι τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη ανάκτηση των χρημάτων που δόθηκαν».

«Τώρα όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα πέρυσι τέτοιο καιρό είχε μπει σε έστω ισχνή ανάπτυξη και με σταθεροποιημένο το τραπεζικό σύστημα», είπε η Ντ. Μπακογιάννη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ήρθατε εσείς και κατορθώσατε το ακατόρθωτο. Κλείσατε τις τράπεζες και χρεώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Λέγατε ότι δεν θα πουλήσετε κόκκινα δάνεια σε ξένου. Εδώ όμως δώσατε τις τράπεζες. Δώσατε τον πλούτο της χώρας, το βιος των Ελλήνων» υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» στην Ελλάδα. Μάλιστα υπενθύμισε ότι «στις ΗΠΑ που κρατικοποιήθηκαν οι τράπεζες, το κέρδος τους ήταν μεγάλο».

«Εκεί είχαμε κρατικοποίηση των τραπεζών. Δεν θυμούμαι καλά. Είχατε προτείνει στον κ. Σαμαρά να γίνει κρατικοποίηση των τραπεζών και αρνήθηκε;» την ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας «τον σκανδαλώδη τρόπο διάλυσης της Αγροτικής Τράπεζας και πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έχετε λόγους που τον ξεχνάτε, γιατί στην Αγροτική τα κόμματά σας ήταν κακοπληρωτές και πάνε να φορτώσουν τα βάρη στον λαό».

«Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι που τα λέτε εσείς που είναι γνωστές οι απόψεις σας. Το ίδιο θα μας πείτε για τις ιδιωτικοποιήσεις; Θα μας πείτε να περιμένουμε να πουλήσουμε μόνο σε ελληνικά κεφάλαια;», ήταν η ερώτηση του πρωθυπουργού προς τη βουλευτή της ΝΔ.

«Είμαι ιδεολογικά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Μην ανησυχείτε κύριε πρωθυπουργέ», απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, η βουλευτής της ΝΔ θύμισε τη φράση «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», η οποία αποδίδεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρόκειται για παράφραση της αμερικανικής ταινίας «αγάπη μου συρρίκνωσα το παιδί μας» και απάντησε με τον τίτλο μίας άλλης αμερικανικής ταινίας, το «Κοίτα ποιος μιλάει». «Κοίτα ποιοι μιλάνε. Αυτοί που λεηλάτησαν αυτό τον τόπο επί 25 και πλέον χρόνο. Την καταστροφή την έφεραν οι 7 μήνες που τόλμησε ο λαός και η κυβέρνηση να διεκδικήσει και να βγει μπροστά ή εσείς που τα δίνατε όλα επί 25 χρόνια;» είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εσείς με τις καθυστερήσεις, τις ανακολουθίες και τα λάθη σας διαμορφώσατε το αρνητικό περιβάλλον για την ανακεφαλαιοποίηση για την οποία επαίρεστε» απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι περήφανη για την διαδρομή της. Κάναμε την αυτοκριτική μας, αλλά μπορούμε να κοιτάμε το λαό στα μάτια. Η ΝΔ ήρθε από μακριά και θα πάει μακρύτερα».

«Έρχεστε και ρίχνετε σε εμάς τον μουντζούρη για τα άπλυτα που δεν ξεπλύνατε επί 25 χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο. Θα τα ξεπλύνουμε» είπε ο Πρωθυπουργός.

Η Ντ. Μπακογιάννη ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν γνωρίζει ότι «η Εθνική υποχρεώνεται να πουλήσει την FinanceBank κάτω από τα 2 δισ, όταν η αξία της ήταν στα 5 δισ.».

«Έχετε γνώση τι προέβλεπε το δικό σας σχέδιο; Αν δεν έχετε, να λάβετε», της απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί στην Βουλή να εξεταστεί και η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, και όχι μόνο οι παλαιότερες.

«Θέλετε Επιτροπές; Όσες θέλετε και για τις τράπεζες και για τα δάνεια των κομμάτων σας που πάτε να τα φορτώσετε στις πλάτες του ελληνικού λαού» σχολίασε ο Πρωθυπουργός που έκλεισε με το μήνυμα πως «δεν υπάρχουν μόνο τα παπαγαλάκια των ακραίων συντηρητικών κύκλων, υπάρχουν και διαρροές που δείχνουν ότι η απομείωση του χρέους έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται και αν το πετύχουμε θα πρέπει όλοι σας να το χειροκροτήσουμε».