Αντ. Σαμαράς: Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουμε την καθίζηση στη στασιμότητα

Ευθείες βολές εναντίον της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε από το βήμα συνεδρίου επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά του κυβερνητικού οικοδομήματος των κύριων Τσίπρα και Καμμένου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως σήμερα η χώρα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μίγμα ενός αριστερίστικου κι ενός ακραίου δεξιού κόμματος.

“Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται “στην ίδια γραμμή”:

Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την Οικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα…

Αλλά οι ψεύτικες υποσχέσεις τελικά προκαλούν γενικευμένη απογοήτευση, επιφέρουν βαθιά πόλωση, αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν διάχυτη απελπισία, ενισχύουν τον εξτρεμισμό. Αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος πρέπει να σταματήσει!

Πρέπει να πολεμήσουμε τον Εξτρεμισμό!

Πρέπει να πολεμήσουμε τον Λαϊκισμό, που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα…

Και πρέπει να καταπολεμήσουμε την απελπισία!

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουμε την καθίζηση στη στασιμότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, με στόχο να χτυπήσει την απελπισία.

“Χρειαζόμαστε συνεργασία σε παγκόσμια επίπεδο και δημοκρατία στο εσωτερικό κάθε χώρας, για να καταπολεμήσουμε το Λαϊκισμό. Και χρειαζόμαστε περιβάλλον παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας για να καταπολεμήσουμε τον Εξτρεμισμό”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η ελληνική κρίση είχε επιπτώσεις πολύ πέραν των Ελληνικών συνόρων. “Βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου εδώ χρόνια τώρα. Είναι ήδη αντικείμενο σοβαρής μελέτης για τους Ευρωπαίους, αλλά και πέραν της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν, να μάθουμε απ’ αυτήν. Γιατί μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι και δυνατότεροι, μόνον αν αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα σφάλματα του παρελθόντος και μόνον αν τα διορθώσουμε αποτελεσματικά.

Αυτό ακριβώς προσπάθησα στα χρόνια της Πρωθυπουργίας μου στην Ελλάδα…

Της “πιο δύσκολης δουλειάς στον κόσμο ολόκληρο”, όπως μου έλεγαν τότε πολλοί ξένοι ηγέτες κατά τις συναντήσεις μας…”, ανέφερε.

Εστιάζοντας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως αν και οι πολιτικές της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει ήδη να αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα από κάθε άποψη, το εκλογικό σώμα, εξαντλημένο από την μακροχρόνια ύφεση, όπως είπε, δεν είχε προλάβει να αισθανθεί τη διαφορά ή να εκτιμήσει το γεγονός ότι η χώρα είχε πια αλλάξει κατεύθυνση. “Η Λαϊκίστική Αντιπολίτευση υποσχόταν μια γενική “στροφή προς τα πίσω”. Να αντιστρέψει τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να επιστρέψει πίσω στις ξέφρενες δημόσιες σπατάλες.

Να ξανακτίσει το “πελατειακό κράτος” που εμείς σταδιακά κατεδαφίζαμε. Να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη εφαρμόσει. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση. Να διώξει τους ξένους επενδυτές. Να ματαιώσει τη στρατηγική στροφή μας στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Στους δεκαπέντε μήνες που μεσολάβησαν από τότε, τα αποτελέσματα που έφερε η Λαϊκιστική συγκυβέρνηση είναι πλέον ολοφάνερα:

Η οικονομία μας “γύρισε”, από την Ανάκαμψη πίσω στην Ύφεση. Ο Προϋπολογισμός “γύρισε”, από τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα. Το Χρέος μας εκτροχιάστηκε από την τροχιά βιωσιμότητας όπου το είχαμε βάλει…Μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, είτε ακυρώθηκαν συνολικά είτε βρίσκονται σε στασιμότητα έκτοτε…Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, που ήδη προχωρούσαν, ματαιώθηκαν!

Εκτενέστατοι πιστωτικό έλεγχοι – capital controls – επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015…Κι ακόμα, επί πλέον όλων αυτών, αντιμετωπίζουμε τώρα πια και μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση! Επειδή η νέα κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα, έδωσε 6 μήνες άδεια παραμονής χωρίς όρους σε κάθε “παράτυπο επισκέπτη”, κι έτσι κυριολεκτικά “προσκάλεσε” εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες ή πρόσφυγες, να μπουν στην Ελλάδα “transit”, καθοδόν προ άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως τότε οι βόρειοι γείτονες μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα με την Ελλάδα…”, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ανάπτυξης, αναξιοποίητες επενδυτικές ευκαιρίες, από τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανενεργά. Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, τόνισε πως:

-Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να γίνει μοναδικό κέντρο ευκαιριών για επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη. Όχι μια χώρα όπου αποτυγχάνει κάθε “σχέδιο διάσωσης”….

-Μπορεί να γίνει μεγάλη “πύλη” εμπορευμάτων, κεφαλαίων και επενδύσεων από και προς την Ευρώπη, από και προς την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τον Ασιατικό κόσμο γενικότερα. Όχι μια απομονωμένη χώρα πίσω από “κλειστά σύνορα” προς κάθε κατεύθυνση.

-Μπορεί να γίνει αληθινό “προπύργιο” της Ευρώπης στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο και στην πάντα ανήσυχη Μέση Ανατολή. Προπύργιο της Ευρώπης! Όχι “Αχίλλειος Πτέρνα” της Ευρώπης…

“Μόλις η Ελλάδα τακτοποιήσει “τα του οίκου της”, μπορεί να αναδειχθεί σε φάρο Ανάπτυξης, Σταθερότητας και Ελπίδας για την υπόλοιπη Ευρώπη και – το πιο σημαντικό, ίσως – για την τόσο ταραγμένη γειτονιά της.

Πρέπει να “εξάγουμε” σταθερότητα στους γείτονές μας.

Όχι να “εισάγουμε” αποσταθεροποίηση απ’ αυτούς…Μην έχετε καμία αμφιβολία: Θα ξεπεράσουμε τις τωρινές μας δυσκολίες.
Είναι αλήθεια, ότι πληρώνουμε τα δικά μας σφάλματα από τις περασμένες δεκαετίες…

Είναι επίσης αλήθεια, ότι μερικοί εξωτερικοί παράγοντες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν σε βάρος μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα…

Είναι αλήθεια, ότι η Ευρώπη ήταν αρχικά εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση…

Αλλά αν το δείτε από ευρύτερη σκοπιά, όλες αυτές οι “αιτίες” ή οι “δικαιολογίες”, δεν έχουν πια μεγάλη σημασία…

Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Και θα τα καταφέρουμε! Αυτό μετράει…”, σημείωσε.