Ανυποχώρητοι οι δανειστές στις αξιώσεις τους – Νέα συνάντηση σήμερα με τον Γ. Κατρούγκαλο

Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο ξεκινούν από το σημείο μηδέν μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο στο Χίλτον, η οποία ήταν άκαρπη.

Οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις αξιώσεις τους και στις ενστάσεις τους ως προς την πρόταση Κατρούγκαλου, ενώ την ίδια ώρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ζητεί γενναίες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις για να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Σήμερα το πρωί θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τον υπουργό εργασίας με βάση την ατζέντα που έχει διαμορφωθεί και η οποία περιλαμβάνει τα εξής φλέγοντα θέματα:

– Εθνική σύνταξη. Οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο.

– Μείωση συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων . Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές 66%-80% βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης , οι συντάξεις που σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

– Προσωπική διαφορά που προκύπτει από των επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων . Οι δανειστές αμφισβητούν την χρησιμότητά της αφού δεν παράγει άμεσο δημοσιονομικό όφελος.

– Αύξηση εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης για τρία χρόνια. Οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση υποστηρίζοντας ότι θα αμβλύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ρώτησαν μάλιστα τον Υπουργό Εργασίας πως σκοπεύει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό μετά το πέρας της τριετίας . Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτρέψουν μεγαλύτερα έσοδα από εισφορές στα ταμεία λόγω της αύξησης της απασχόλησης . Το κουαρτέτο δε θεωρεί ασφαλή την εκτίμηση καθώς έχει πιο συντηρητική εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας.

Κατά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές, οι δεύτεροι κράτησαν τα χαρτιά τους κλειστά αποφεύγοντας να δώσουν την οριστική τους γνώμη με αποτέλεσμα όλα τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά χωρίς σημεία σύγκλισης.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση αναλυτική και ιδιαίτερα σκληρή, ενώ προκάλεσε εκ νέου αίσθηση λέγοντας πως ενημέρωσε τους δανειστές ότι η κυβέρνηση έχει «παράλληλο διάλογο με την κοινωνία για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να υπάρξουν αλλαγές» ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης συντάξεων.

«Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε. Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ’ άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα. Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα περικοπών συντάξεων.

«Σήμερα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε από το τραπέζι όλα τα μικρά πράγματα, ώστε, όταν θα λυθούν τα μεγάλα, να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, αν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Όλα αυτά τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Δεν έχουν κλείσει».