Απορρίπτει ο Αλ. Τσίπρας τα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού»

Τα περί συμμετοχής του κόμματός του στη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» απορρίπτει ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, τονίζοντας ότι το «σχέδιο ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δεν θα τελεσφορήσει».

«Η τελευταία εμπειρία μεγάλου συνασπισμού ήταν οδυνηρή για τον λαό και την κοινωνία», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Σημειώνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα. «Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Είναι πρόγραμμα που θα αποσταθεροποιήσει τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία», αναφέρει.

Αντίθετα, όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, των άνεργων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, εκείνων που υπέστησαν τα πλήγματα της κρίσης».

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ο κ. Μεϊμαράκης τα έχει πει όλα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο: Ότι θα με στηρίξει για πρωθυπουργό, ότι θα με στηρίξει για αντιπρόεδρο, ότι δεν με θέλει ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο». Όλα αυτά, σημειώνει, «εκτός από πανικό δείχνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ενσωμάτωση».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση «πρώην συνοδοιπόρων του στον ΣΥΡΙΖΑ» που τον χαρακτηρίζουν «προδότη» ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι σέβεται την πολιτική διαφωνία, αλλά όπως λέει, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις «ύβρεις». «Ας κρίνει ο κόσμος της Αριστεράς. Λυπάμαι για όσους πέφτουν σε αυτό το επίπεδο για να διασωθούν πολιτικά», αναφέρει.

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ήταν εξαρχής ανεφάρμοστο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «σειρά δεσμεύσεων του προγράμματος προχώρησαν» παρά «τις συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοδοτικής ασφυξίας και οικονομικού πολέμου». Παραδέχεται πάντως ότι «παραμένουν ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα στον χώρο της αγοράς εργασίας, αλλά και στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων μισθωτών και συνταξιούχων»

«Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική», διαβεβαιώνει.

Ερωτηθείς τέλος ποιο νομοσχέδιο θα προωθήσει πρώτα στην επόμενη Βουλή, εφόσον επανεκλεγεί Πρωθυπουργός, διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που είχε εκκινήσει το προηγούμενο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες και για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνών και καυσίμων.