Αποχωρούν αύριο οι αγρότες από το τελωνείο της Εξοχής – Πέφτει η αυλαία των μπλόκων

Τελευταίοι θα ρίξουν την αυλαία στις πολυήμερες κινητοποιήσεις οι αγρότες της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι αποχωρούν αύριο, Τρίτη από τα μπλόκα τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλη Καστίδη, από το βράδυ της Κυριακής τρακτέρ είναι παραταγμένα μπροστά από το κτίριο της αντιπεριφέρειας στη Δράμα και μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι η υπηρεσία θα τελεί υπό κατάληψη.

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ρίξουμε αυλαία στις πολυήμερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναχωρήσουμε αύριο συντεταγμένα» δήλωσε ο κ. Καστίδης.

Με πορείες επάνω στα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και των πόλεων, αποχωρούν από τα μπλόκα τους οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία αποχώρησης από το σημείο των τρακτέρ και έως αργά το απόγευμα εκτιμάται ότι «δεν θα μείνει ούτε ένα».

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας. Μετά από 39 μέρες η Εθνική Οδός είναι πλέον ανοιχτή και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Την αποχώρησή τους από τα διόδια των Μαλγάρων, όπου παρέμεναν για περισσότερες από 40 ημέρες, ανακοίνωσαν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, με τη συντονιστική επιτροπή να διαβεβαιώνει: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για μελλοντικές κινητοποιήσεις και εναλλακτικές μορφές αγώνα».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή υπογραμμίζει: «Μας χωρίζουν πολλά με τα μέτρα που κρίνει απαραίτητο να λάβει η κυβέρνηση και το δυστύχημα για εμάς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι στο επιτελείου τού κυβερνώντος κόμματος που να μπορούν να αναδείξουν τις αδυναμίες, αλλά και τα μεγάλα λάθη που γίνονται και έπονται».

Ανοιχτοί οι δρόμοι και στη Μαγνησία. Στις Μικροθήβες η απόφαση που ελήφθη το πρωί ήταν για αναστολή των κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ να αποσύρονται σταδιακά.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχώρησαν και από τα μπλόκα στην Ήπειρο. Προηγήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Άρτα και Πρέβεζα.

Το τελωνείο του Ηρακλείου απέκλεισαν το πρωί αγρότες, από όπου όμως αναμένεται να αποχωρήσουν το μεσημέρι.

Οι αγρότες είχαν αποφασίσει κατ’ αρχήν να αποκλείσουν το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, όμως, σύμφωνα με τους ίδιους, λόγω των πληρωμών των συνταξιούχων δεν θέλησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ακόμη δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν και πάλι στην Αθήνα για οποιαδήποτε κινητοποίηση πραγματοποιηθεί από τους αγρότες των υπόλοιπων περιοχών.

Στο μεταξύ, παραμένει το μπλόκο των αγροτών στα Πραιτώρια. Επίσης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου συνεχίζουν το μπλόκο τους μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια θα αποφασίσουν την επόμενη φάση των κινητοποιήσεών τους.