Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης

«Οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης», τόνισε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στα εγκαίνια του Κοινωνικού Οδοντιατρείου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκπροσώπου της περιφερειάρχου, δημάρχων, του διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, π. Βασιλείου Χαβάτζα, της διευθύντριας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Μαίρης Πίνη, κληρικών και πλήθους κόσμου.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής, με την επισήμανση όμως ότι «μέσα στις δυσκολίες και στα προβλήματα ο Θεός μας χαρίζει εκπλήξεις. Γι’ αυτό κάποτε που θα γραφτεί αυτή η ιστορία, για τις περιπέτειες του ελληνικού λαού τότε θα εκπλαγεί κανείς από τις λεπτομέρειες και το μέγεθος της αγάπης και της λεπτότητας. Τότε θα φανεί η διαφορά του ελληνορθόδοξου πολίτη από τους πολίτες των άλλων χωρών».

Μίλησε για την αξία του να ασχολείται ο άνθρωπος με τον συνάνθρωπό του, αλλά και για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, με τη παροχή δωρεάν γευμάτων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και στην επέκταση του προγράμματος με συσσίτια και την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για τους Έλληνες που ξεχωρίζουν από τους άλλους. «Είδαμε ανθρώπους να ανοίγουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες. Τα προβλήματα είναι πολλά και ο κόσμος διχάζεται, αλλά έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό και ζεστασιά σε οποιονδήποτε είναι πλάι μας και έχει», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε, ακόμη, ότι η χώρα μας δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος, με την επισήμανση, όμως, ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, «εικόνες του Θεού και δεν μπορούμε παρά να τους βοηθήσουμε». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «κανείς δεν εγκαταλείπει το σπίτι του ευχάριστα. Άλλοι είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, οι πολιτισμένοι. Οι πολιτισμένοι είναι αυτοί που τους βομβάρδισαν, γιατί άλλοι θέλουν πετρέλαια, άλλοι υπόγεια ευρήματα και ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στους δρόμους. Και ενώ περίμεναν να βρουν ανταπόκριση από αυτούς που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, αυτοί τους έφραξαν τους δρόμους για να μην μπορούν να πλησιάσουν. Οι Έλληνες, όμως, οι φτωχοί, δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό. Η ανθρωπιά και ο πολιτισμός χάθηκε στην Ευρώπη κι αυτό είναι το τραγικό που πρέπει να μας ανησυχεί και διερωτώμεθα έχουμε μία Ευρώπη, όπως ξεκίνησε, όπως ήταν από τους θεμελιωτές της; Μετακινήθηκαν οι βάσεις. Έγινε η Ευρώπη των συμφερόντων και όχι της αγάπης».

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι «οι Έλληνες θα αντέξουμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» και ευχήθηκε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή να σκεφτόμαστε και τους άλλους, «για να έχουμε ένα Πάσχα ζωντανό, που μας ενισχύει και μας κάνει πραγματικά ανθρώπους».

Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειος, είναι έτοιμο από τις αμέσως προσεχείς ημέρες να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής, για να προγραμματίσει, με βάση κάποια κοινωνικά κριτήρια, τις δωρεάν επισκέψεις στο οδοντιατρείο.

Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων παραμένει ο ίδιος», ωστόσο «πρέπει να προσαρμόζεται στη ζωή των ανθρώπων» , ενώ επισήμανε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να γίνονται ερωτήματα μέσα μας. «Να αναγεννηθεί ο άνθρωπος μέσα του και να ψάξει», «να δυναμώσουμε το όραμα, γιατί χωρίς όραμα δεν υπάρχει ελπίδα και χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει αισιοδοξία». Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, «είναι κρίσιμη η εποχή, αλλά η χώρα περνάει και πνευματική κρίση πολλά χρόνια και όπου υπάρχει πνευματική κρίση, έρχεται και η άλλη».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι ασπιρίνη χωρίς εσωτερική αξιολόγηση και εν συνεχεία τις προς τα έξω επιδιώξεις».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, έκανε αναφορά στο προσωπικό του όραμα για το οποίο ανέφερε «είχα πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό μου πριν γίνω Αρχιεπίσκοπος, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποίησα το όραμά μου όπως ήθελα». Επιπρόσθετα, μίλησε για την επιθυμία του να έχει ελευθερία η Εκκλησία και «να κανονίζει τα του σπιτιού της χωρίς εμπόδια», αλλά, όπως είπε, «η διαπλοκή και η διαφθορά μας ταλαιπωρούν πάντα».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να θέσουμε θέμα χωρισμού, διότι είναι θέμα εθνικό» και σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, «και αυτό πρέπει να λυθεί».

Σε αναφορά του για το προσφυγικό ζήτημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το προσφυγικό πρόβλημα θα συνεχιστεί» και «οι πληγές θα είναι πολλές, σε επίπεδο υγείας, εργασίας, φτώχειας, ηθικής», αλλά και ότι δεν θα ωφεληθούμε σε εθνικό επίπεδο από αυτό, «όπως είναι σήμερα». Παράλληλα, μίλησε για την Ευρώπη των συμφερόντων και της εκμετάλλευσης σε αυτό το ζήτημα και υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν μέλλον».