Ασφαλιστικό: Κρίσιμη συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς

Την πιο κρίσιμη συνάντηση τους θα έχουν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και οι εκπρόσωποι των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αντικείμενό της δεν θα είναι άλλο από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να θεσπίσει η κυβέρνηση έως τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών είναι η ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών έως 2%, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως έως 600-700 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.

Οι δανειστές δεν δέχονται κάτι τέτοιο, ενώ απέρριψαν και την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για την παρακράτηση από το ΙΚΑ των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ και τέως ΟΕΕ –ΟΕΚ.

Εξάλλου ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν δύσκολο να πείσει οποιονδήποτε συνθήκες που το ΙΚΑ χρωστά στον ΟΑΕΔ το 35% των εισφορών που έχει εισπράξει για …χάρη του, μιας και, για παράδειγμα, στο 10μηνο του 2015 έχει αποδώσει 1 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ όπως όφειλε. Συνολικά δε το χρέος του ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όμως, που κυβέρνηση –δανειστές δεν τα έχουν βρει στην αύξηση ή μη των εργοδοτικών εισφορών φαίνεται να έχει υπάρξει γενική συμφωνία πάνω σε ένα μπαράζ περικοπών σε επικουρικές συντάξεις (-8,5%), εφάπαξ (-10%), μερίσματα Δημοσίου (έως -30%), ΕΚΑΣ (-20% στον αριθμό των δικαιούχων) αλλά και σε αυξήσεις ασφαλίστρων (25%) που συνολικά θα μπορούσαν να φέρουν εξοικονόμηση.

Δεν έχουν κλείσει ακόμα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις με τους δανειστές να προτείνουν αυτά να βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 50% και την κυβέρνηση στο 60%. Εξάλλου, η νέα εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αντικαταστήσει τη σημερινή “βασική σύνταξη” θα είναι μειωμένη κατά 20% (382 ευρώ έναντι 487 ευρώ), επιτυγχάνοντας έτσι μία μακροπρόθεσμη μείωση της κρατικής δαπάνης για συντάξεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr όλο το βάρος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία το 2016 (-458 εκατ. ευρώ) θα το σηκώσει το ΙΚΑ, μιας και θα λάβει 20% λιγότερα κονδύλια (-5% στα συνολικά έσοδα του).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, τα εξής μέτρα :

1. Αύξηση εισφορών κατά 2% (πχ 1% για μισθωτό και 1% για τον εργοδότη ή 0,5% για το μισθωτό και 1% για τον εργοδότη), παρά τις ενστάσεις των θεσμών. (Eξοικονόμηση 600-700 εκατ. ευρώ)

2. Μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% – 8,5% στις επικουρικές συντάξεις (εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ)

3. Επαναϋπολογισμός εφάπαξ ( εξοικονόμηση 100- 150 εκατ. ευρώ). Θα φέρει μείωση 10%. Πχ το εφάπαξ του Δημοσίου θα πέσει από τα 30.000 ευρώ που είναι σήμερα κατά μέσο όρο στα 26.000 ευρώ.

4. “Κούρεμα” των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% με εισαγωγή νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Η εν λόγω ομάδα θα χάσει το 10-15% των αποδοχών της ( εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ).

5. Αύξηση ασφαλίστρων ΟΓΑ. Συζητείται θετική μεταβολή τους κατά 25% ειδικά για τους υψηλόεισοδηματίες αγροκτηνοτρόφους (εξοικονόμηση 102 εκατ. ευρώ).

6. Περικοπή έως 30% των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου (εξοικονόμηση 150-200 εκατ. ευρώ)

7. Επαναπροσδιορισμό συντάξεων με βάση εισόδημα (πχ ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) ή μισθό (για ΙΚΑ, Δημόσιο) με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και υψηλοεισοδηματίες αλλά και εθνική σύνταξη 382 ευρώ. Η δανειστές προτείνουν νέα ποσοστά αναπλήρωσης με μέσο όρο το 50% ενώ η ελληνική πλευρά το 60%. Εξετάζονται μειώσεις 15-20% (εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ)

8. Εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ)

9. Εισφορές 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ( εξοικονόμηση 710 εκατ. ευρώ).