ΑΤΕ: Φωτοβολταικά δάνεια

 

Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί για ένα σχετικά μεγάλο αριθμό δικαιούχων δανείων –κυρίως αγροτών– αντιμετωπίζει η τελική ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ και θα περάσει από τη βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ο λόγος για τους δικαιούχους φωτοβολταϊκών δανείων, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την πώληση της Αγροτικής και το κλείσιμο της ATELeasing, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα της απώλειας του 18μηνου. Συγκεκριμένα οι αγρότες αυτοί ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την κατασκευή και σύνδεση των πάρκων με το δίκτυο, αφού λόγω των εξελίξεων δεν πήραν εγκαίρως τη χρηματοδότηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χάσουν την κλειδωμένη τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αφορά περίπου 640 εγκεκριμένα δάνεια εκ των οποίων τα 500 έχουν συμβασιοποιηθεί. Εξ αυτών περίπου 300 αγρότες έχουν παραγγείλει εξοπλισμό, ενώ 240 βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

Για αυτούς τους αγρότες λοιπόν το ΥΠΕΚΑ με τη νέα ρύθμιση που προωθεί θα δώσει χρονική παράταση ενός ή δύο μηνών προκειμένου να μη χάσουν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι τα 18μηνα. Έτσι με την παράταση που θα δοθεί οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα πάρκα τους και να διατηρήσουν την τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από το ΛΑΓΗΕ. Το θέμα μάλιστα από τις μέχρι τώρα επαφές και συζητήσεις που έχουν γίνει αντιμετωπίζεται θετικά από τα κόμματα και δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα κατά την ψήφιση.

Παρά τη διαφαινόμενη λύση του προβλήματος που ακουμπά μικρό αριθμό αγροτών, οι οποίοι προχώρησαν στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων, γεγονός παραμένει ότι επί συνόλου 6200 αιτήσεων, η πραγματική ανταπόκριση στο πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών ήταν πολύ μικρή. Ουσιαστικά το πρόγραμμα γνώρισε αποτυχία. Γι’ αυτό και στη ρύθμιση που προωθείται προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής της εγγυητικής επιστολής που κατατέθηκε σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.