Βερολίνο: Δεν γνωρίζουμε κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

«Δεν γνωρίζω κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες (ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής) και σίγουρα όχι πρόταση νομοθετικού περιεχομένου», δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος και παρέπεμψε στις δύο χώρες, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους.

Αναφερόμενη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει δέσμευση σχετικά με το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές πράξεις.

Από γερμανικής πλευράς θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει το επόμενο έτος, ενώ πρέπει να δοθεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αν αυτό γίνει μέχρι το καλοκαίρι, τόσο το καλύτερο -αλλά αυτό θα ήταν πάρα πολύ φιλόδοξο», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία είναι και θέμα της ολλανδικής προεδρίας, η οποία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο. «Και μετά θα δούμε πόσο γρήγορα θα είναι τα κράτη-μέλη πρόθυμα να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό», συνέχισε.