Β. Λεβέντης: Η ανάμιξη του στρατού στην πολιτική επιβαρύνει διαχρονικά την πορεία της δημοκρατίας στην Τουρκία

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει την προάσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και τη σταθερότητα στην Τουρκία, τονίζεται σε μήνυμα του προέδρου του κόμματος Βασίλη Λεβέντη.

Ο κ. Λεβέντης προσθέτει:

Η ανάμιξη του στρατού στην πολιτική επιβαρύνει διαχρονικά την πορεία της δημοκρατίας στην Τουρκία, τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η τρέχουσα σοβαρή εσωτερική κρίση στη γείτονα, μπορεί να ξεπερασθεί μόνο με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξάρτητη απονομή δικαιοσύνης και την τήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των εθνοτικών ομάδων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας [τον Πρόεδρο Ερντογάν] να αδράξει τη στιγμή, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία για προώθηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της δημοκρατίας, της ευνομίας και της ελευθερίας. Πρακτικές αυταρχισμού, εθνικισμού και λαϊκισμού μόνο πίσω μπορούν να φέρουν τη χώρα, προάγοντας την κρίση και την αστάθεια όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας (Μέση Ανατολή, Καύκασος, Βαλκάνια) που τόσο έχει ανάγκη από σταθερότητα, δημοκρατία και ειρήνη.