Β. Μεϊμαράκης: Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική της συγκυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λαμβάνοντας το λόγο στη συζήτηση του ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το κατεπείγον της διαδικασίας, πράξη που πλήττει το Κοινοβούλιο.

Είπε, πάντως, ότι η ΝΔ ψηφίζει το νομοσχέδιο, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα του τραπεζικού συστήματος και να προστατευθούν οι καταθέσεις των πολιτών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση, να μην γίνει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων και για να μην γίνει αυτό είχαμε ζητήσει την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση και χαιρόμαστε που το καταλάβατε και εσείς και στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πώς φτάσαμε στην ανακεφαλαιοποίηση: «έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική της συγκυβέρνησης στην πρώτη της θητεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Σύρατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές, υφαρπάξατε την ψήφο του λαού, σχηματίσατε δύο κυβερνήσεις, φορτώσατε τη χώρα νέα βάρη, μεταφέρατε όλες τις πληρωμές από τον Οκτώβριο και μετά, και κόψατε τα πόδια της χώρας όταν πήγε να περπατήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» προσέθεσε για να επισημάνει ότι παρόλα τούτα η χώρα δεν κυβερνιέται και πάλι, κάτι που κοστίζει στην οικονομία, τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους.

Μάλιστα επικαλέστηκε την έκθεση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία, λόγω της ύφεσης το 2015 και 2015, αλλά και των capital controls.

Προσέθεσε πως η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, διότι το 2014 οι τράπεζες σταθεροποιήθηκαν -κάτι που επιβεβαίωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, τονίζοντας στην έκθεσή της πως οι τράπεζες ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

«Ο Γ.Βαρουφάκης γύρισε περήφανος στο σπίτι του και είπε ‘ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες. Ντάρλινγκ χρέωσα με 14,4 δισ. τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Tι άλλο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ώστε εσείς ως μαθητευόμενοι μάγοι να κάνετε πειράματα εις βάρος τους;».

Καταλήγοντας, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κυβερνά. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο λαός λέει ‘ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται’. Όμως ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν είναι παντός καιρού. Δηλαδή δεν είναι καπετάνιος, όταν ο καιρός δεν είναι καλός, τότε ψάχνει να βρει άλλον να πάρει το πηδάλιο. Ε, λοιπόν πρέπει να πιάσετε το πηδάλιο, να δείτε πώς θα προχωρήσετε το σκάφος.»