Β. Ντομπρόβσκις: Η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ μετά το Brexit

Η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο νέος Επίτροπος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Μετά από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε., η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος παίρνει τη θέση που κατείχε ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο.

Ο Ντομπρόβσκις επίσης αναφέρθηκε την ενίσχυση δεσμών της Ε.Ε. με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την πρώτη μέρα της ανάληψης του νέου του ρόλου και τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του προκατόχου του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιαγορές και την επανεξέταση κανονισμών που υιοθετήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2007-2009.

Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, είναι η δημοσιοποίηση μιας πρότασης για λύσεις στο θέμα των προβληματικών τραπεζών προς το τέλος του χρόνου, και η ολοκλήρωση της εφαρμογής των τραπεζικών ρυθμιστικών κανόνων της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ.

«Εν καιρώ» η Ε.Ε. θα υιοθετήσει κανόνες για το ύψος του κεφαλαίου και τα όρια του μακροπρόθεσμου χρέους που θα πρέπει να έχουν ως διαθέσιμα οι τράπεζες για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη τραπεζική χρεοκοπία χωρίς την ανάγκη κρατικής βοήθειας (κανονισμοί γνωστοί ως “Total Loss Absorbing Capacity”).

Επίσης, πρόσθεσε, θα συζητήσει με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να προωθήσουν μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση των τραπεζών η οποία έχει παγώσει εδώ και πολύ καιρό.