Β.Σόιμπλε: Η Αθήνα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να έχει πολλές απαιτήσεις

«Πιστεύω ότι το χειρότερο είναι πίσω μας», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε που εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι σε πρόσφατες δηλώσεις της η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά πως η Ελλάδα έχει συνείδηση ότι μόνο με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Η κυβέρνηση της Αθήνας ξέρει πως δεν μπορεί να διατυπώνει υπερβολικά οικονομικά αιτήματα προς τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Κατά συνέπεια, καταπιάνεται τώρα με τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο υπουργός.

Ο ίδιος εμφανίζεται επίσης πεπεισμένος ότι η Γαλλία, η οικονομική κατάσταση της οποίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο επικρίσεων στη Γερμανία, «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

«Η (γαλλική) κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χώρα οφείλει να διεξαγάγει μεταρρυθμίσεις με τρόπο συνεπή για να παραμείνει ανταγωνιστική», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο Σόιμπλε συνεχίζει να υπολογίζει σε μια «ικανοποιητική» ανάπτυξη το 2013. «Η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι πιστεύουμε, επειδή μεταξύ άλλων το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Ασία ενισχύεται», εξηγεί.

Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει σε μια ανάπτυξη 1% το 2013, ενώ η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) έχει από την πλευρά της μειώσει την πρόβλεψή της στις αρχές Δεκεμβρίου στο 0,4%.

Ο Σόιμπλε διαψεύδει εξάλλου ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα περιστολής δαπανών για να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013, όπως ανέφερε ο γερμανικός Τύπος.