Οι δηλώσεις Σόιμπλε, η παρεξηγημένη ατάκα και η αντίδραση του πρωθυπουργού

Τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη επανέλαβε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί».

«Τότε, ας βγάλουμε από το δωμάτιο το δυναμίτη κι ας ανάψουμε το κερί» απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ίδιο πάνελ.

«Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών» δεν θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο Β.Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».

«Τα επιτόκια στη Γερμανία είναι διαφορετικά από την Ελλάδα, αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω» είπε.

«Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα δύο προγράμματα, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε. Και είπε με νόημα: «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο».

Ωστόσο, “μέγα θέμα” προέκυψε για τη φράση «είναι η εφαρμογή ανόητε» που χρησιμοποίησε ο Σόιμπλε, παραφράζοντας το περίφημο εκλογικό σλόγκαν του Μπιλ Κλίντον «είναι η οικονομία, ανόητε».

Η ατάκα ειπώθηκε μετά την επισήμανση του Σόιμπλε ότι «Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε συμφωνίες και συνθήκες για τις οικονομικές κρίσεις, που όμως δεν τηρούνται». Μιλώντας ρητορικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε: «Είναι η εφαρμογή ανόητε»…

Με non paper το Μαξίμου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι ο Γερμανός υπουργός δεν προσέβαλε τον πρωθυπουργό, αλλά χρησιμοποίησε ένα “κλισέ” μιλώντας για τις δυσκολίες εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Χαρακτηρίζουν μάλιστα «υπερβολικό» τον θόρυβο και τα σχόλια που ακολούθησαν έχουν προκληθεί από την φράση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Στο non paper που διανεμήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρεται:

«Ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε ούτε προσβεβλημένος ούτε θεώρησε το σχόλιο του κ. Σοίμπλε υβριστικό, άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του και το σχόλιο ειπώθηκε για να υποστηρίξει την πολιτική που ακολουθεί».