Γιατί εξαιρέθηκε το swap με τη Goldman Sachs από το PSI

Διευκρινίσεις για τους λόγους που εξαιρέθηκε από τη διαδικασία του PSI το swap του ελληνικού δημοσίου με την Goldman Sachs, ύψους 5 δισ. ευρώ, δίνει με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στις 23 Μαρτίου από το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί έγγραφη απάντηση του υπουργού σε ερώτηση που είχε απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή γιατί το συγκεκριμένο swap εξαιρείται από το «κούρεμα».

«Στην παρούσα φάση, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη βιώσιμου χρέους (PSI) αφορά σε ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης» υποστηρίζει στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

«Το συμμετέχον ποσό (206 δισ.) αποτελεί το συντριπτικό ποσοστό του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα και αποτελεί ένα ομοιογενές σύνολο που αντιμετωπίστηκε μέσα από την ενιαία διαδικασία των Δημόσιων Προσκλήσεων για Ανταλλαγή».

Για το εν λόγω swap όμως, ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ότι «αποτελεί διμερή σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Titlos PLC/ Εθνικής Τράπεζας και διέπεται από συμφωνία ISDA (παραγώγων)». Προσθέτει δε ότι «η στατιστική/λογιστική καταγραφή του κατά τη Eurostat ως χρέος δεν αναιρεί την νομική μορφή της σύμβασης» για να επισημάνει ότι «η όποια διαπραγμάτευση δύναται να γίνει σε διμερή βάση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και όχι ως μέρος των Δημοσίων Προσκλήσεων του PSI».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτηση που είχε καταθέσει ανέφερε ότι «το αμαρτωλό swap με την Goldman Sachs είναι το πιο ακριβό και τοξικό δάνειο που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος με διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκείνη την περίοδο τον σημερινό πρωθυπουργό» και ότι «αρμοδιότητα για τη συναλλαγή τότε, ως κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, είχε ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Χριστοδούλου, που είναι και ένας από τους βασικούς παράγοντες της διαδικασίας του PSI από ελληνικής πλευράς».

Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε, επίσης, στη Βουλή και έγγραφη απάντηση σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κασσάρα, για το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που δόθηκαν στους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως σπεύδει να υπενθυμίσει ο κ. Σαχινίδης «τα ομόλογα δόθηκαν στις εταιρείες – προμηθευτών των Δημόσιων Νοσοκομείων σε προαιρετική/εθελοντική βάση» και συμπληρώνει ότι τα εν λόγω ομόλογα ήταν διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, και άρα ήταν δυνατό να πωληθούν. Ο υπουργός αναφέρει μάλιστα ότι όπως «εκτιμάται το 1/3 αυτών έχει ήδη πωληθεί σε Τράπεζες».

Ο βουλευτής πάντως που είχε καταθέσει την ερώτηση τονίζει ότι η απόκτηση των ομολόγων αυτών δεν αποτέλεσε επενδυτική επιλογή των προμηθευτών, αλλά τη μοναδική διέξοδο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων από τα Δημόσια Νοσοκομεία.