Για αλαλούμ στο ΦΠΑ των φαρμάκων κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Για αλαλούμ στο ΦΠΑ των φαρμάκων κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι αναφέρονται δύο κατηγορίες ΦΠΑ, 6% και 13%, παρά τη συμφωνία με τους θεσμούς (νόμος 4334/2015) για την παραμονή των φαρμάκων στον μειωμένο συντελεστή 6%.

Οι φαρμακοποιοί επικαλούνται απάντηση του υπουργείου Οικονομικών προς τον ΕΟΦ με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία αρκετά σκευάσματα υπάγονται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι 6%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για μια σειρά σκευασμάτων, όπως οι ηπαρίνες και τα σκιαγραφικά, οι εταιρείες να υπολογίζουν πλέον ΦΠΑ 13%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων δια της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής τους στην αγορά των φαρμάκων.

«Την ίδια ώρα, λοιπόν, που έχει παγώσει η δόση του 1.000.000.000 ευρώ προς την χώρα μας λόγω υπέρβασης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, το ίδιο το κράτος υπερφορολογεί τον εαυτό του και ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους» σχολιάζει ο ΠΦΣ.