Για κλίμα υπονόμευσης των πανελλαδικών εξετάσεων κάνει λόγο ο Ν. Φίλης

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν τους εκπαιδευτικούς να απειλούν με απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι καθηγητές θέτουν στο τραπέζι τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τα κενά στα σχολεία και η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.
Πιέσεις για κινητοποιήσεις ασκούν και οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό. Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητεί να γίνει απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς -όπως υποστηρίζει- η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μία μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικά κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή.
Αναφορικά με την αλλαγή ωραρίου στα ολοήμερα σχολεία, ο κ. Φίλης είπε ότι μελέτες δείχνουν πως «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές».

Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο ανέφερε ότι δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν». Για τα νηπιαγωγεία ξεκαθάρισε ότι «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών» καθώς «από επτά το μίνιμουμ πάει στα πέντε». «Θέλουμε να έρθουν στο σχολείο και τα προνήπια», εξήγησε.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τα Θρησκευτικά, διευκρίνισε ότι «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται», λέγοντας ότι θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες.

Για τις επισκέψεις κληρικών ο υπουργός Παιδείαςστα σχολεία ξεκαθάρισε ότι «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.