Γιούνκερ: Η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους – Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους

Σε θέσπιση υποχρεωτικού σχήματος ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ κάλεσε ο πρόεςδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα τόνισε», λέγοντας πως η ΕΕ οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους και υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».

Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ -«η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν» τόνισε ο Γιούνκερ- συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση. Στους άξονες αυτές προστίθενται μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη και της κρίσης στην Συρία: «Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ως τμήμα τους προανήγγειλε ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για προώθηση της σταθερότητας στις αφρικανικές χώρες.

Την στήριξή τους στην πρόταση έχουν εκφράσει ανοικτά η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (που είχε αρχικά εμφανιστεί αντίθετη). Ωστόσο, οι αντιστάσεις σε υποχρεωτικού χαρακτήρα σχήμα παραμένουν κυρίως σε χώρες της ανατολικής ΕΕ.

Επιπλέον, ο Γιούνκερ τοποθετήθηκε και στην επιδίωξη της Βρετανίας για αλλαγή της σχέσης του Λονδίνου με την ΕΕ. Είπε πως θα προσφερθεί «δίκαιη συμφωνία», χωρίς όμως αλλαγές στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες η ελευθερία μετακίνησης.

«Η κατάσταση της Ένωσης δεν είναι καλή, λείπει η Ευρώπη»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως η νυν ηγεσία της Κομισιόν είναι η «πιο πολιτική», εξαιτίας της διαδικασίας με την οποία εξέλεγη.

Και ενώπιον των κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ, ο Γιούνκερ ανέφερε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα: Η κατάσταση της ΕΕ δεν είναι καλή. Υπάρχει μία έλλειψη Ευρώπης και μία έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση» τόνισε. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, και σε κάποιους προκαλούν φόβο. Όμως δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα» τόνισε.

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναί ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης» τόνισε. Ο Γιούνκερ ανέφερε πως η αναζήτηση καταφυγίου από πολέμους και σκληρά καθεστώτα είναι εγγεγραμμένη στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ: Οι Εβραίοι και οι Ρομά, οι ισπανοί δημοκράτες στον εμφύλιο, οι πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και οι Ιρλανδοί, Σκώτοι, Πολωνοί.

«Ξεχάσαμε ότι μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο, 60 εκατομμυρία άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη; Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε.

Η Ευρώπη «αντιπροσωπεύει ένα μέρος ελπίδας και ένα λιμάνι σταθερότητας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο». «Εδώ είναι μέρος ειρήνης, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, κι όχι φοβισμένοι» τόνισε.

«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Ο αριθμός όσων έχει έρθει φτάνει μόλις 0,11% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ» τόνισε, κάνοντας τη σύγκριση με το Λίβανο, όπου τα επίπεδα είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες, είπε.

«Μπορούμε να χτίσουμε τείχη και φράχτες, όμως φανταστείτε να ήσασταν εσείς στη θέση των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν με τα παιδιά τους από τη βαρβαρότητα: Κανένα τείχος, κανένας φράχτης, κανένα σύνορο δεν θα σας σταματήσει» τόνισε.

Ο Γιούνκερ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει επιδείξει ελάχιστα αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση. «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο έργο» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε σε σύστημα ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. «Και αυτό πρέπει να γίνει σε υποχρεωτική βάση» τόνισε, υπογραμμίζοντας το κρισιμότερο σημείο των προτάσεων.

Αναφερόμενος επίσης σε επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει ορισμένες φωνές κυρίως στην ανατολική Ευρώπη για το ζήτημα της θρησκείας, ο Γιούνκερ ανέφερε: «Δεν διαλέγουμε μεταξύ μουσουλμάνων, χριστιανών ή εβραίων, η ήπειρος αυτή έχει πολύ άσχημη εμπειρία στη “διαλογή” βάσει θρησκείας». «Δεν υπάρχει θρησκεία, φιλοσοφία, ή πεποίθηση όταν πρόκειται στη διάσωση προσφύγων, είναι άνθρωπο» τόνισε.

Μαζί με το σχήμα ανακατανομής, ο Γιούνκερ κάλεσε επίσης σε αλλαγή του συστήματος ασύλου. Μέρος του είναι και η αλλαγή του καθεστώτος βαλκανικών χωρών σε χώρες «ασφαλούς προέλευσης» -κάτι που τόνισε ότι δεν θα αποκλείει αυτόματα την παροχή ασύλου, αλλά και θα συνδεθεί με την προοπτική ένταξης.

Η αλλαγή του συστήματος ασύλου, ο μόνιμος μηχανισμός ανακατανομής, η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ -«η Σένγκεν δεν θα καταργηθεί από αυτήν την Κομισιόν» τόνισε ο Γιούνκερ- συνδυάζεται με φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στους άξονες αυτές προστίθενται μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη και της κρίσης στην Συρία, με τον Γιούνκερ να προαναγγέλλει επίσης σύσταση ταμείου 1,8 δισ. ευρώ για μέτρα προώθησης της σταθερότητας στις αφρικανικές χώρες.