Γραμμή για μοντέλο ανάπτυξης Αργεντινής ο Τσίπρας

Το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί η Αργεντινή, η βασική ιδέα του οποίου συμπυκνώνεται στη λογική «πρόσβαση στα δημόσια αγαθά για όλους», ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας της Αργεντινής Αρμάνδο Μπουντού και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μπουένος Άιρες.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γερουσίας και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, αναλύθηκε διεξοδικά το πώς η Αργεντινή απαντά στην κρίση, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων που, όπως επισημάνθηκε, παραμένουν ακόμα αναξιοποίητες.

«Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι κρατάμε εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, δύο χωρών που έγιναν πειραματόζωα, πολύ προτού γίνει η χώρα μας, μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Που, όμως, κατάφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Τέλος, κρατάμε, τις πολύ σημαντικές και αναξιοποίητες, μέχρι τώρα, δυνατότητες διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών της χώρας μας με αυτές τις δύο ισχυρές οικονομίες. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν στο μέλλον και ας ελπίσουμε πως το ταξίδι μας θα είναι μια καλή αφορμή ώστε αυτό να γίνει πράξη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Αργεντινής ήταν σαφής ως προς το ότι η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η απασχόληση (μέσω της διασφάλισης αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας), είναι η «καρδιά» της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

Το βάθεμα της αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, η ενίσχυση διακρατικών συμφωνιών, η στροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία, καθώς και ο ριζικός επανακαθορισμός της έννοιας της δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με τους νόμους της αγοράς είναι, σύμφωνα με τους αργεντινούς αξιωματούχους, κάποιοι από τους βασικούς πυλώνες αυτής της πολιτικής.

Την εικόνα συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας Αλμπέρτο Σιλεόνι, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα παρουσίασε μία σειρά στοιχείων, στη μετά ΔΝΤ εποχή, σύμφωνα με τα οποία, η ανεργία έπεσε από το 22% στο 7%, οι δαπάνες για την Παιδεία αυξήθηκαν από το 2% στο 6% και το ΑΕΠ τριπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Όπως εξήγησε ο κ. Σιλεόνι, η Παιδεία αποτελεί βασικό πυλώνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια έχει αυξηθεί κατά 22%, ενώ και ο αριθμός των Πανεπιστημίων αυξήθηκε από 54 σε 60.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (CTA). «Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο του κόμματος που συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού» είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Ούγκο Γιάσκι, υπενθυμίζοντας τη διαδήλωση, πριν από λίγες εβδομάδες, έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.

«Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία που σήμερα, όμως, βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλον τον κόσμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσφέροντας στην ηγεσία της CTA μια γκραβούρα της Ακρόπολης, «λίκνο» – όπως σημείωσε – «του πολιτισμού που, υπό μία έννοια, συμβολίζει τη διαρκή μάχη της ανθρωπότητας για πρόοδο και προκοπή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα των λαών «απέναντι στην κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού», ένας αγώνας που, όπως είπε, «είναι ταυτόχρονα αγώνας των δυνάμεων των λαών και των δυνάμεων της εργασίας σε όλο τον πλανήτη για δημοκρατία, προκοπή και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Νοτίου Αμερικής Ταράσιο, ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παρευρέθη σε εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες.