Γ. Δραγασάκης: Η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών αλλά μεταξύ των δανειστών

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα
«Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε, το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης.

Υπογράμμισε επίσης «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία». Επανέλαβε εξάλλου ότι «άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση», ενώ σημείωσε ότι «η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών», εξηγώντας πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.

Ως στόχους, μετά το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας και την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

Ο κ. Δραγασάκης επέμεινε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι περιγράφεται.«Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Εν συνεχεία, χαρακτήρισε απαραίτητη τη μακροχρόνια ρύθμιση του χρέους, ώστε να εξαφανιστεί οριστικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να εξασφαλισθούν η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για προοδευτική πορεία της χώρας, καθώς «η πορεία που ξεκίνησε από το 2012 δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί πολιτική έκφραση μιας άτυπης κοινωνικής συμμαχίας που επλήγη από τα μνημόνια. Ήταν η αρχή νέου ιστορικού κύκλου».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε μόλις εκλέχθηκε, ότι “δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός” και σε λίγο χρονικό διάστημα ζητάει εκλογές». «Τι μεσολάβησε;

Είναι άσχετο με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών;», διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει «με τι συμφωνεί; Με τις προτάσεις του ΔΝΤ; Να κόψουμε κύριες συντάξεις και μισθούς, να δεχθούμε μειωμένο αφορολόγητο και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων;».

Απευθυνόμενος ο Γιάννης Δραγασάκης στις δυνάμεις που κινούνται στον «προοδευτικό» χώρο, τις κάλεσε να απαντήσουν σαφώς στο ερώτημα «με ποιόν είναι» γιατί, όπως είπε, «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα».

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup, εντός των πλαισίων της συμφωνίας του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στράτευση δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποφασίσουν από ποια μεριά τάσσονται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Με καθαρές θέσεις και όχι με την τακτική των ίσων αποστάσεων και με “à la carte” επιλογές», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Όπως είπε, η προοδευτική διακυβέρνηση εντός του μνημονίου είναι μια δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη υπόθεση. «Προϋποθέτει τις μέγιστες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συμπαρατάξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καινοτόμο πνεύμα και σύγχρονες προσεγγίσεις, προσήλωση στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Είναι η σύγχρονη αριστερή πρόκληση της περιόδου που διανύουμε», εξήγησε ο κ. Κουβέλης.

Στη δική της παρέμβαση η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη έγινε για δύο λόγους:

Η Γερμανία ήθελε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και το ΔΝΤ να είναι επιτηρητής του, αλλά όπως είπε, «όταν συγκροτήθηκαν ο ΕFSF και ο ESM, το ΔΝΤ δεν χρειαζόταν».

Το ΔΝΤ παρέμεινε για να διαμορφώνει τους συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τη Γερμανία.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις –
απορρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικό κράτος κι όχι για μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή και την ανάπτυξη.

Επεσήμανε ότι «είναι αναγκαίο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση με ευνοϊκούς και δίκαιους όρους και είναι απαραίτητο οι αριστερές δυνάμεις να εκφράσουν ένα αφήγημα διαφορετικές ανάπτυξης. «Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Τώρα είναι η στιγμή» υπογράμμισε ενώ τόνισε πως «βλέπουμε την Κεντροαριστερά να έχει μέτωπο με την Αριστερά και να είναι άνετη με την συντήρηση και την Δεξιά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής Γιώργος Κυργιόπουλος, η πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, ο γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.