Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση συζητά τη μείωση της εισφοράς από το 20% στο 17%, εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση

Την περικοπή της εισφοράς στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από το 20% στο 17%) εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στο Star.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η μείωση της εισφοράς από το 20% στο 17% “εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση”, ενώ παραδέχτηκε ότι “το συζητά η κυβέρνηση”.

Ωστόσο, η άποψη του κ. Κατρούγκαλου είναι πως πρέπει “να δούμε επέκταση της μεταβατικότητας” στο 20% .

Ο ίδιος δήλωσε πως “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες να πάει η εισφορά στο εισόδημα τους από το 14% (σ.σ. από 1/1/2017) πχ στο 15-15,5% και όχι στο 17% (από 1/1/2018), όπως προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού.

“Έχουμε έτοιμη την αναλογιστική μελέτη, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει στα ποσοστά αναπλήρωσης”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως “οι Ευρωπαίοι αποδέχονται την πρόταση μας σε γενικές γραμμές”.

Σχολιάζοντας τις διαρροές στα ΜΜΕ περί αιτήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπές 15% σε όλες τις κύριες συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως “δεν έχει από πρώτο χέρι” τις θέσεις του Ταμείου.

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησης πως “κόκκινη γραμμή μας είναι η μη μείωση των κύριων συντάξεων”.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι “το ταμειακό έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων είναι 3 έως 4 δισ. ευρώ”.