Γ. Κατρούγκαλος: Η μη περικοπή των συντάξεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση

Η μη περικοπή των συντάξεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή να μη μειωθούν οι συντάξεις για 12η συνεχόμενη φορά», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 40% κατά μέσο όρο από την έναρξη της εφαρμογής των μνημονίων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η μόνιμη επωδός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. «Η ζωή μας θα ήταν πολύ ευκολότερη, εάν θα μπορούσαμε να συζητάμε μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι σαφές», επισημαίνει ο υπουργός αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές, με επικεφαλής την Γερμανία, θεωρούν καθοριστικής σημασίας το ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που δίνουν σε αυτήν.

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ακόμη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με τη συρρίκνωσή της. «Ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας», αναφέρει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση».