Γ. Κατρούγκαλος: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ωστόσο προέβλεψε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες θα σεβαστεί ως το τέλος.

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις -τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα- στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους» εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στον τομέα του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία ζητήματα: η κρίση που έχει υποσκάψει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, η γενικότερη αμφισβήτηση της κοινωνικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο των τελευταίων νεοφιλελεύθερων δεκαετιών και, ειδικά στην Ελλάδα, το πλήρες ξεχαρβάλωμα που οφείλεται στον στρεβλό χαρακτήρα που από την γένεσή του είχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

«Ερχόμαστε τώρα να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο από την κρίση, την ανεργία, την αδυναμία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους.

» ροσπαθούμε λοιπόν να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις – τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα – στο πλαίσιο μιας πλήρους σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους» δήλωσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα εξήγησε στους συνομιλητές του στην Γερμανία, όπως και στους ευρωπαίους εταίρους μας και η πρώτη αντιμετώπιση ήταν θετική.

«Ειδικά βέβαια σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε» διευκρίνισε, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, επανέλαβε, οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών είναι θετικές.

«Στην γενικότερη γεωμετρία της, δηλαδή στην πρόβλεψη μιας εθνικής σύνταξης που θα είχε κυρίως τον χαρακτήρα της αναδιανομής, η πρότασή μας είναι αποδεκτή. Από εκεί και μετά η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη.

» Έχουμε όμως κι εμείς ‘κόκκινες γραμμές’ που θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος» συνέχισε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να μπορεί να κατατεθεί στην Βουλή με ολοκληρωμένη την διαπραγμάτευση, εντός