Γ. Κυρίτσης: Αν το Ποτάμι παρακολουθούσε τους πίνακες ροών δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας

Την αντίδραση του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης Γιώργου Κυρίτση προκάλεσαν οι αιχμηρές ανακοινώσεις του Ποταμιού για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και για τη δράση των ΜΚΟ στην Ειδομένη.

«Αν το Ποτάμι παρακολουθούσε συστηματικά τους πίνακες ροών που δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα, δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης απαντώντας στο Ποτάμι για τον αριθμό των προσφυγών, προσθέτοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα.

Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει της ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ακόμη ότι «οι άνθρωποι δεν είναι “σκουπίδια” για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν “εξαφανίζει” ανθρώπους».

Απορρίποντας τις επικρίσεις του Ποταμιού κατά της κυβέρνησης για τις ΜΚΟ στην Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε:

«Σε ό,τι αφορά την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν, θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό».

Το Ποτάμι είχε καταστήσει την κυβέρνηση υπεύθυνη, λέγοντας πως μόνο σε εμπόλεμες περιοχές έχουν αναγκαστεί ΜΚΟ να διακόψουν την παρουσία τους και κατηγορώντας τη για ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης.

«Ούτε καν τη σίτιση αυτών των ανθρώπων δεν κατάφερε να οργανώσει η κυβέρνηση. Τρανή απόδειξη της αποτυχίας της, οι διαρροές για ανάμειξη από σήμερα στη σίτιση και του Στρατού. Κι όλα αυτά παρά την πρωτοφανή αλληλεγγύη των Ελλήνων σε τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες» προσθέτει μεταξύ άλλων το κόμμα στην ανακοίνωσή του.