Γ. Μουζάλας: Άδικη η προσπάθεια να συνδεθεί το προσφυγικό με την τρομοκρατία

Στην Ευρώπη υπάρχουν ουσιαστικά δυο απόψεις, από τη μια ο ρατσιστικός, ξενοφοβικός λόγος της Ευρώπης – Φρούριο, που τόσο το Λαϊκό κόμμα, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν, και από την άλλη η προσπάθεια λογικού χειρισμού και διευθέτησης του ζητήματος που εκφράζεται από την Αριστερά, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι άδικη η προσπάθεια να συνδεθεί γραμμικά το προσφυγικό ρεύμα με την τρομοκρατία, μιλώντας σε συζήτηση με τίτλο «Προσφυγικό: κρίση για την Ευρώπη, πρόκληση για τους πολίτες» που διοργάνωσαν από κοινού οι δήμοι Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως κάτι τέτοιο νομικά δε γίνεται. «Αυτό που εννοούν οι εκπρόσωποι των χωρών που αναπαράγουν αυτό το σενάριο, είναι πως θα βγουν οι ίδιες από τη Σένγκεν κλείνοντας τα σύνορά τους και αφήνοντας μόνη την Ελλάδα και τότε υπάρχει η πιθανότητα να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες. Έτσι, μπορεί να αποκλειστεί η οδός της Ειδομένης, ο μοναδικός νόμιμος διάδρομος αυτή τη στιγμή προς την Ευρώπη». Επίσης, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «φυλάμε τα σύνορά μας εξαιρετικά, ενώ έχουμε σώσει 123.000 ανθρώπους σε 1.700 επιχειρήσεις του λιμενικού».

Στο επιχείρημα πως η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική της αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πρόσφυγες για να έρθουν, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «αν υπήρχε κάποιος ελκτικός παράγοντας δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά η Γερμανία που σε κάποια στιγμή δήλωσε πως θέλει τους πρόσφυγες και έχει δουλειές για αυτούς». Πρόσθεσε επίσης πως, ανεξάρτητα από τους λόγους, η Γερμανία υπήρξε πράγματι φιλική προς τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά αιτιάσεις πως «στην Ελλάδα δε γίνεται καλή καταγραφή των προσφύγων», ο κ. Μουζάλας απάντησε πως όταν ξεκίνησαν οι ροές, η Ελλάδα είχε 12 ειδικά μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, ενώ χρειάζονταν 100. Πριν από ένα μήνα υπήρχαν 66 μηχανήματα, συμπλήρωσε και τόνισε ότι «η αστυνομία έκανε σε εικοσιτετράωρη βάση δακτυλοσκοπήσεις χρησιμοποιώντας μελάνι, γιατί δεν έφταναν τα μηχανήματα».