Γ. Μουζάλας: Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Ακόμη και να κλείσουν τα σύνορα

“H Ελλάδα θα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να μην δοθεί άλλοθι”, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας σε εκπομπή του “Star” με θέμα το προσφυγικό είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για τα hot spot: “Είναι πολύ πιθανό παρότι εμείς θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Ακόμη και να κλείσουν τα σύνορα. Δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο που θα είναι τραγικό. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε”.

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι “προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και την Λέσβο και την Ειδομένη. Λύθηκαν σε εισαγωγικά. Διαχείριση κάνουμε του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι. Βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα, η οποία προσπαθούσε να απαλύνει την κατάσταση. Πρέπει να ισορροπήσει κανείς το βάρος που δέχεται η τοπική κοινωνία με το προσφυγικό. Στην Κω βρήκαμε πόρτα”.

Συγκεκριμένα, για την Κω τόνισε ότι ο δήμαρχος του νησιού δεν λέει την αλήθεια και αλλάζει συνεχώς θέσεις. “Δεν θέλει την δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης στο νησί του. Θεωρεί ότι είναι παράγοντας έλξης για τους πρόσφυγες και είναι κακό για τον τουρισμό. Κάθε φορά είμαστε μπροστά σε μία άλλη θέση, σε κάποιο άλλο οικόπεδο. Υπάρχει μία άποψη που δεν παίρνει υπόψιν της την εξής πραγματικότητα: Δεν πάμε εκεί τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ήδη εκεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες”.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Μουζάλας η εθνική προσπάθεια της Ελλάδας είναι να μειωθούν οι συνέπειες από το προσφυγικό “κύμα” και η παραμονή των προσφύγων στα κέντρα ταυτοποίησης να κυμαίνεται από 24 έως 72 ώρες.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της Ε.Ε. ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. “Η μία άποψη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπιστικούς όρους και υπάρχει μία άποψη που παίρνει την Ευρώπη από τον διαφωτισμό και την γυρνάει στον μεσαίωνα. Δεν είναι η κυρίαρχη μέσα στους θεσμούς και εκεί στηριζόμαστε”, σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε ότι ο όρος “hot spot” θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στο νησί. “Να δεσμευθεί η κυβέρνηση να παραμένουν εδώ μόνο 24 ώρες και να πηγαίνουν στα κέντρα που πρέπει να προσδιοριστούν στις ηπειρωτικές περιοχές. Δυστυχώς λειτουργούμε υπό την πίεση των γεγονότων και της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε λύσεις που δεν είναι αποδεκτές από την κοινωνία”, είπε ο Γιώργος Κυρίτσης.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός είπε ότι η Ε.Ε. οφείλει να τροποποιήσει τις συνθήκες και να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων στην Τουρκία, όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε ένα συγκεκριμένο, γρήγορο και κατανοητό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό. “Εμείς στη Σάμο διαφωνούμε με την χωροταξία του hot spot αλλά κατανοούμε την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις”, σημείωσε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωσε ότι στην περιοχή του θα γίνει κέντρο προσφύγων. “Καταρχήν ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη συνεννόηση”, είπε.

Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης σημείωσε ότι οι δήμαρχοι “έγιναν οι ‘’Φιλιππινέζες’’ της τελευταίας ώρας”.

Mε την σειρά του ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις 16 χώρες της Ε.Ε. που δεν εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους για το μεταναστευτικό. “Δεν σας κρύβω ότι έχουμε πάρει πρωτοβουλίες και σύντομα θα απευθύνω επιστολή σε όλες τις χώρες αυτές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους”, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά εξήγησε ότι πολλές χώρες προβάλουν ως επιχείρημα για την δική τους αργοπορία το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τα hot spot και επομένως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κατανεμηθούν στην Ευρώπη.

Επιπλέον τόνισε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν. “Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για ενίσχυση στρατιωτική των συνόρων της FYROM. Και ποτέ δεν τέθηκε θέμα για έξοδο χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ποτέ επίσημα δεν έγινε συζήτηση για ‘’μικρή Σένγκεν’’. Επίσημα η Ε.Ε. ποτέ δεν συζήτησε θέμα εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν” είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συνέχισε: “Επειδή κατά καιρούς διενεργούνται έλεγχοι για την εφαρμογή της συνθήκης όταν παρατηρούνται προβλήματα έρχεται η Ευρώπη και λέει: διορθώστε τα. Κάθε χώρα να εκπληρώνει τις ευθύνες που ανέλαβε”.

“Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Το είχα πει και πριν από έναν χρόνο. Όχι μονάχα οικονομικά αλλά και πολιτικά”, σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και τόνισε ότι η χώρα μας έχει πάρει ως προκαταβολή 33 εκατ. ευρώ. “Αδρανή σε λογαριασμούς παραμένουν τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα για το προσφυγικό”, ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.