Γ. Μουζάλας: Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο Mega. «Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε» ανέφερε συγκεκριμένα προσθέτοντας πάντως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μια μονομερής ενέργεια από άλλες χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πάντως πως θα είναι μία διαχειρίσιμη δυσκολία, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Σε ερώτηση για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό», είπε.

Για τις αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία κέντρου προσφύγων στην Κω, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι «με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση». Όπως υποστήριξε, «σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hotspot ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο».

Αναφορικά με το κέντρο προσφύγων στα Διαβατά διευκρίνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ελέγχου των χώρων που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή. Αν όπως είπε, κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί στα Διαβατά.