Γ. Μουζάλας: Οι δηλώσεις Ντομπρόφσκις δεν απηχούν την επίσημη θέση της Κομισιόν

Να υποβαθμίσει τις αυστηρές ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για το προσφυγικό, οι οποίες συνδέονται με τη Ζώνη Σένγκεν, επιχείρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας την Παρασκευή ότι οι δηλώσεις Ντομπρόφσκις δεν απηχούν την επίσημη θέση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε σε προσχέδιο έκθεσης «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων και επισήμανε ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σε διάστημα τριών μηνών, τότε δεν αποκλείεται να δοθεί η πιθανότητα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

«Το προσχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμέλησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

«Εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη δράση και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει η πιθανότητα να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου συζητήθηκε το ζήτημα.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε την έκθεση αξιολόγησης του Νοεμβρίου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, η καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές και η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για τις πιέσεις προς την Ελλαδα, ακόμη κι αν οι ακραίες προτάσεις ακούγονται κάτω από το τραπέζι. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για να μην υλοποιηθούν τέτοιες προτάσεις που βασίζονται σε λάθος εκτιμήσεις.

Παράλληλα, κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε συσπείρωση, σημειώνοντας ότι αρχίζει νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τα hot spot και αποδέχθηκε ότι σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση έχει ευθύνη, ωστόσο τόνισε ότι σύντομα τα κέντρα θα είναι έτοιμα.

Εκτός της Λέσβου, όπου το hot spot είναι σε λειτουργία, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα τα κέντρα σε Σάμο, Χίο και Λέρο και λίγες ημέρες αργότερα θα τεθούν σε λειτουργία. Σημείωσε ότι υπάρχει εμπλοκή στο κέντρο της Κω, ωστόσο σημείωσε ότι η Αθήνα έχει ενημερώσει την Κομισιόν για το ζήτημα και πως δεν θα αποτελέσει πρόβλημα το συγκεκριμένο.

Ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε, πάντως, ότι το πρόβλημα στο προσφυγικό δεν είναι τα ελληνικά hot spot, αλλά η μείωση των προσφυγικών ροών και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την Τουρκία.

Υπενθύμισε τις υποστηρικτικές ανακοινώσεις της Frontex, τονίζοντας ότι σε θαλάσσια σύνορα δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο και πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί. «Δεν είναι στο χέρι μας. […] Οι ροές ξεκινάνε από την Τουρκία. […] Δεν μπορούμε να κάνουμε κατάληψη στα παράλια της Τουρκίας» σημείωσε.

Επανέλαβε την πρόταση που έκανε στη σύνοδο των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία σε συνεργασία με την Frontex θα γίνεται η καταμέτρηση, η καταγραφή και ο διαχωρισμός των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά παράλια και στη συνέχεια εκείνοι που δεν εμπίπτουν στην ιδιότητα του πρόσφυγα να οδηγούνται με σκάφη της Frontex ξανά πίσω στα παράλια της Τουρκίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 2015 από την Ελλάδα πέρασαν 850.000 πρόσφυγες και τον Ιανουάριο συνεχίζονται οι αφίξεις με αμείωτο ρυθμό, της τάξης των 2.500 προσφύγων την ημέρα. «Η Τουρκία μπορεί να έχει την πολιτική βούληση, αλλά δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, ο κ. Μουζάλας παρατήρησε ότι η Ελλάδα κάνει επαναπροωθήσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι για παράδειγμα δεν υπάρχει συμφωνία της ΕΕ με το Πακιστάν και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να λύσει η Ελλάδα.