Γ. Ντάισελμπλουμ: Έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό προέβη ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών στο Twitter, υπό το hashtag #askDijsselbloem.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι “έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία” ενώ παρέπεμψε στο Eurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιοποιήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο προβλέπει ανατροπές σε όλο το μήκος και πλάτος του συστήματος ασφάλισης και σύνταξης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του παραμένει το ασφαλιστικό χαράτσι 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και επιβάλλεται αύξηση της εισφοράς 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Παρά το γεγονός μεγαλώνει η ασφαλιστική επιβάρυνση των αυταπασχολουμένων και των εργοδοτών με στόχο την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου αλλά και στις μελλοντικές κύριες συντάξεις. Επίσης μπαίνει κατώτατο και ανώτατο όριο στην προσωρινή σύνταξη (384 ευρώ – 768 ευρώ).

Παράλληλα, τις νέες φορολογικές κλίμακες που προτείνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος όταν εκτός από μισθωτές υπηρεσίες υπάρχει και εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων, τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων αλλά και τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης περιλαμβάνει το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παρακάτω είναι οι παρεμβάσεις στην φορολογία στις οποίες δέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και όχι αυτές που απαιτούν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το τελικό κείμενο που θα ζητηθεί να ψηφιστεί απο τους βουλευτές θα είναι πιθανότατα διαφορετικό.