Γ. Ντάισελμπλουμ: Η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης θα πάρει μήνες και όχι εβδομάδες

Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό θα συζητηθεί πρώτα σε επίπεδο θεσμών και στη συνέχεια θα απασχολήσει τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος προέβλεψε ότι η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης θα πάρει μήνες και όχι εβδομάδες, «φωτογραφίζοντας» την άνοιξη.

Η παραπάνω τοποθέτηση του Ντάϊσελμπλουμ έγινε σε δημοσιογράφους στην Ολλανδία με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του και της συνάντησης της ολλανδικής κυβέρνησης με την Κομισιόν.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είπε ότι δεν την έχει δει ακόμη, και πως σε κάθε περίπτωση πρώτα θα συζητηθεί η πρόταση σε επίπεδο θεσμών και μετά θα έρθει σε πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει αρκετά θέματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Αναφορικά με την ουσία, υποστήριξε ότι δεν έχει δει την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ επισήμανε ότι πρώτα θα συζητηθεί η πρόταση σε επίπεδο θεσμών και μετά θα έρθει σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Ντάϊσελμπλουμ, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει αρκετά θέματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης θα φέρει τις επόμενες δόσεις του δανείου, είπε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι μετά από αυτή τη διαδικασία θα έχουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. «Θα ήθελα να βιαστούμε, αλλά δεν μπορούμε, μιλάμε για μήνες παρά για εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.