Γ. Παπανδρέου: Αν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών

Αν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παπανδρέου εντάσσει τις οποιεσδήποτε αλλαγές, είτε για τον εκλογικό νόμο είτε γενικότερα, σε ένα συνολικό πλαίσιο αλλαγών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών για μια ισχυρή Ελλάδα. «Για εμάς διακύβευμα είναι ένας ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός της χώρας μας και της ίδιας της Ευρώπης», είπε.

Ως προς το εκλογικό σύστημα, είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος συζήτησης και δήλωσε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό «να εξεταστεί σοβαρά μια παλιά μας πρόταση, ένα μικτό σύστημα μονοεδρικών, αλλά και περιφερειακές λίστες, τύπου Επικρατείας αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, με κριτήρια που τα κόμματα θα βάλουν αξιοκρατικά για στελέχη που θα αναδείξουν, το οποίο θα έχει αναλογικό χαρακτήρα». «Αυτό σπάει το μαύρο χρήμα. Δεν έχει σχέση με πριμοδοτήσεις», είπε και προσέθεσε ότι «η απλή αναλογική που σωστά έχει ως στόχο μια δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών είναι σε αντίθεση με τη λογική να μη σπάσουν οι περιφέρειες, γιατί αυτές υποθάλπουν τη λογική του μαύρου χρήματος». «Θέλουμε, λοιπόν, τη σωστή αντιπροσώπευση του πολίτη ή θέλουμε να αντιπροσωπεύονται τα μεγάλα συμφέροντα με τις μεγάλες περιφέρειες;», έθεσε το ερώτημα, για να τονίσει πως «αν πάμε λοιπόν στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών».