Γ. Προβόπουλος: Δεν φαίνεται ακόμη πολύ φως στην άκρη του τούνελ

Δεν φαίνεται ακόμη πολύ φως στην άκρη του τούνελ, εκτίμησε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου Δημήτρη Ιωάννου, «Ανατέμνοντας την κρίση».

Ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για απουσία «business plan», δηλαδή εθνικού σχεδίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα εισέρχεται στον όγδοο χρόνο μια κρίσης που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, με 10-15 (σ.σ. έναντι σχεδόν 30%) μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες.

Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, «ως Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,38% είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό που ερχόταν και είχαμε προτείνει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση των “δίδυμων ελλειμμάτων”».

Εν συνεχεία, είπε ότι μόνο το 1/3 της προσαρμογής θα έπρεπε να έχει έρθει από τον τομέα των φορολογικών εσόδων, κι αυτό όχι μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών αλλά μετά από παρεμβάσεις για επέκταση της φορολογικής βάσης και μείωση της φοροδιαφυγής. Επεσήμανε επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμόζονταν επαρκώς, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι, σε κάθε περίπτωση, μια χρεοκοπία -την οποία θα προκαλούσε η απουσία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και εξωστρέφειας της οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση στη Βουλή για το τι προκάλεσε την κρίση, ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση.

«Κανείς δεν εξήγησε στην ελληνική κοινωνία τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Δημήτρης Ιωάννου, επιρρίπτοντας σε αυτό το πλαίσιο ευθύνες και στους ίδιους τους οικονομολόγους οι οποίοι ανέλυσαν και αναλύουν την ελληνική υπόθεση.

«Πρέπει να μετακινηθούμε από την κατανάλωση και τις εισαγωγές στην παραγωγή και τις εξαγωγές» παρατήρησε από την πλευρά του ο καθηγητής και τέως πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, σημειώνοντας ότι η ελληνική κρίση ήταν τέτοια που θα προέκυπτε ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της παγκόσμιας κρίσης.
*Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει σειρά συνεντεύξεων του κ. Ιωάννου στη «Ν», στο πλαίσιο αφιερώματος για τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κρίσης.