Γ. Στουρνάρας: Άμεση χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στο όριο ανάληψης για τις νέες καταθέσεις

Νέα, άμεση χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, που θα εστιάζουν συγκεκριμένα στο όριο ανάληψης από τράπεζες, προαναγγέλλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με προδημοσιευμένο απόσπασμα της συνέντευξης που μεταδίδει το skai.gr, ο κεντρικός τραπεζίτης προαναγγέλλει αύξηση του πλαφόν αναλήψεων, αλλά η χαλάρωση θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις νέες καταθέσεις που θα φέρνουν οι πολίτες στις τράπεζες.

Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο ότι το επίπεδο καταθέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από το καλοκαίρι του 2015, κι ενώ το προηγούμενο 9μηνο είχαν καταγραφεί εκροές άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο κίνητρο να πάρει τα χρήματα που έχει στα διαμερίσματά του και να το αποταμιεύσει στις τράπεζες”, είπε στην Handelsblatt ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το skai.gr.

Παρά τη μικρή επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σημείωσε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Όσον αφορά τα “κόκκινα” δάνεια, που σύμφωνα με την ΤτΕ αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι στόχος των ελληνικών ιδρυμάτων είναι να μειώσουν την έκθεσή τους κατά 40 δισεκ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 60 δισεκ. από τα περίπου 100 δισεκ. ευρώ που είναι σήμερα.