Γ. Στουρνάρας: Επαρκούν τα μέτρα, πετυχαίνουμε τους στόχους μας

Θετικός ως προς την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί φάνηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενώ τόνισε πως εάν επιτευχθούν οι στόχοι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα εντός του 2013.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός, ωστόσο, είπε ότι «αν νερώσουμε το κρασί μας για παράδειγμα στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει πίεση για παραπάνω μέτρα».

Ο υπουργός τόνισε πως σημαντικό ρόλο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα παίξει ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ενώ παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο.

Ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί πολιτική εντολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κρίνουν ανεξάρτητα εάν επιθυμούν να συμμετέχουν.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία του πρόσφατου Eurogroup, δηλώνοντας πως σε περίπτωση που δεν υπήρχει συμφωνία, η χώρα θα κατέρρεε πλήρως, ενώ θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες,τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία και δηλώνει ευχαριστημένος, αν και το πρόγραμμα-όπως δηλώνει-είναι εμπροσθοβαρές, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε.

«Προς το παρόν φαίνεται να πετυχαίνουμε» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. «Είμαστε μία τρικομματική κυβέρνηση όπου ο καθένας έχει την άποψή του», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας προκειμένου να δώσει έμφαση στη δυσκολία του κυβερνητικού έργου.

Περί φορολογικού συστήματος

Τον Ιούνιο 2013 θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα , σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας στην εκπομπή του Σκάϊ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «μίνι-φορολογικό» νομοσχέδιο τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα πρέπει να καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου και βάσει της οποίας θα φορολογηθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις το 2013.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη νέα σύσκεψη που θα έχει αύριο το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η βάση των διαπραγματεύσεων θα είναι η προηγούμενη πρόταση σύμφωνα με την οποία καθιερώνονται τρεις συντελεστές.

Ο πρώτος συντελεστής 21% θα επιβάλλεται για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για τα επόμενα 23.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ) ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%. Στην πρόταση αυτή το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ παραχωρεί τη θέση του σε σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ.