Γ. Στουρνάρας: Εφόσον γενικευόταν η χρήση των POS θα μπορούσαν να ληφθούν λιγότερα φορολογικά μέτρα

Εφόσον γενικευόταν η χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα μπορούσαν να ληφθούν λιγότερα φορολογικά μέτρα από εκείνα που προβλέπονται στο μνημόνιο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ, αν περισσότερες επιχειρήσεις εφοδιάζονταν με μηχανήματα POS, θα μπορούσε να επιτευχθεί ικανή αύξηση εσόδων, ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί όλο το πακέτο των φορολογικών μέτρων που έχει συμφωνηθεί στο τελευταίο πρόγραμμα.

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην παρουσίαση του βιβλίου «European Banking Supervision: The first eighteen months» ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την είσπραξη των έμμεσων φόρων, σημειώνοντας ότι αποτυπώνονται και στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε επίσης υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ΕSM. Όπως υποστήριξε, μία τέτοια επιλογή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από αυτή που ακολουθήθηκε και στην ελληνική περίπτωση, ωστόσο, όπως είπε, επικράτησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αναφερόμενος στη Τράπεζας Αττικής, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι διαθέτει σήμερα από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρωζώνη.