Γ. Στουρνάρας: Χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι – χέρι

Την αδυναμία επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης ξεχωρίζει ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε., ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο 33ο “International Financial Law Conference”, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση μας δίδαξε τη σημασία της χρηματοπιστωτικής και συστημικής σταθερότητας για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Τόνισε πως ο ρόλος της τραπεζικής εποπτείας είναι ζωτικής σημασίας προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ ανέφερε πως η υιοθέτηση κανόνων εποπτείας στην Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι – χέρι. “Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντική για την ανάπτυξη, αλλά και η ανάπτυξη είναι σημαντική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κρίση στην Ευρωζώνη ανέδειξε την ευθύνη και τον σημαντικό ρόλο της Ευρωτράπεζας στην οικονομική σταθερότητα, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, εξηγώντας πως πριν από αυτήν, δεν ήταν αναγκαίος ο διαχωρισμός νομισματικής πολιτικής και συστημικής σταθερότητας. Παράλληλα, σημείωσε πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η δημοσιονομική ολοκλήρωση ίσως βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση, δήλωσε πως η οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως, παρά τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπογράμμισε την ανάγκη για άσκηση μακρο-προληπτική πολιτικής και βελτίωση των εργαλείων άσκησης αυτής, αναφέροντας πως από τον Ιανουάριο του 2016, έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή τρία σημαντικά μακρο-προληπτικά εργαλεία.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας μίλησε για μετάβαση σε μια περίοδο υπερβολικών ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον “απόηχο” της πρόσφατης κρίσης. “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ορισμένες φορές, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τις εξωτερικότητες, καταλήγουν να τις προκαλούν”, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ μίλησε για ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονιστικών ρυθμίσεων.

Οι κανόνες του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς και να μειώσου την υπερβολική εξάρτησή τους από τα μοντέλα, δήλωσε ο ίδιος. Παρέπεμψε, μάλιστα, στο παράδειγμα των stress tests που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι οριζόντια, ίδια για όλες τις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνουν υπ’όψιν τις διαφορές κάθε χώρας.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε τον ρόλο της ΕΚΤ ως δανειστή έσχατης λύσης, καθώς και στην ανάγκη για μεγαλύτερη ρύθμιση του τομέα σκιώδους τραπεζικής. Δήλωσε πως η χρηματοδότηση στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτική.