ΔΕΗ: Αναμένουμε εξελίξεις

Μειώσεις σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως αυτές για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΗ να «απολαύσει» μεγαλύτερες αυξήσεις στο σκέλος ενέργειας των τιμολογίων ηλεκτρικού, προδιαγράφει η χθεσινή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Με δεδομένο ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό στην τελική τιμή της κιλοβατώρας, η μείωση 7% που προβλέπει η απόφαση της ΡΑΕ για τις χρεώσεις δικτύου στις οικιακές καταναλώσεις, επιτρέπει πλέον στην Κυβέρνηση που θα αποφασίσει για τις τελικές αυξήσεις να δώσει κάτι επιπλέον στη ΔΕΗ για το σκέλος “ενέργειας” του τιμολογίου.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι συνολικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού, δεν θα ξεπεράσουν το 11%-12%, έναντι της πρότασης για μεσοσταθμικό 13% που έκανε η ΡΑΕ και 24,5% που ζητούσε η ΔΕΗ.

Αβέβαιο είναι ακόμη αν το όποιο ποσοστό εγκριθεί θα καλύπτει μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά το οποίο τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση θα συνεχίσουν να είναι ρυθμιζόμενα, ή θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο έτος. Και αυτό επειδή από την 1η Ιουλίου όλα τα τιμολόγια απελευθερώνονται και τις τιμές τις καθορίζει ο προμηθευτής.