Δεύτερη αποτυχία για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Για δεύτερη φορά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέτυχε να προχωρήσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με Τούρκο επιχειρηματία να πάρει άδεια τηλεοπτικού σταθμού.

«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κανένα κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και Έλληνα, πόσο μάλλον για Τούρκο. Καθαρά πράγματα», τόνισε.

Στην ψηφοφορία που έγινε συμμετείχαν 21 από τα 23 μέλη της Διάσκεψης, ενώ υπήρχαν 2 απουσίες (ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την Ν.Δ. και Γιάννης Λαμπρούλης από το ΚΚΕ).

Στην ψηφοφορία υπήρξαν 12 ναι (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 7 όχι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) και 2 παρών (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ), με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.

Σε παρέμβασή του ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι με τον διαγωνισμό ανοίγει ο δρόμος για νέα κανάλια, για συγχωνεύσεις τηλεοπτικών σταθμών κ.λπ. που θα είναι όμως βιώσιμα. «Η θολούρα που δημιουργείται, μήπως οδηγεί να μην γίνει καθόλου διαγωνισμός; Ευτυχώς με τη ΝΔ ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε να γίνει διαγωνισμός», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής

Πρόσθεσε πως «κάποιες πολιτικές δυνάμεις για τους δικούς τους πολιτικούς ομολογημένους ή ανομολόγητους λόγους θέλουν να το διακόψουν. Το διέκοψαν για 3 μήνες και ομολογώ ότι και εγώ δεν έκανα θεσμικά σωστά το ρόλο μου όταν πειθάρχησα και περίμενα να εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ.».

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως το κριτήριο είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και όχι αν τεχνικά μπορούν να δοθούν πολλές ή λίγες άδειες. «Η νέα τεχνολογική εποχή δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες στο ψηφιακό φάσμα. Το ξαναλέω με την μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια: αυτή η δυνατότητα παρέχει μεγάλο φάσμα για θεματικά, ενημερωτικά, περιφερειακά και άλλα κανάλια. Είναι ένα άλλο τοπίο που δεν έχει σχέση με τα αναλογικά. Άλλο όμως η δυνατότητα για πολλά κανάλια και άλλο για τα ενημερωτικά. Η συζήτηση που γίνεται είναι για τα ενημερωτικά κανάλια. Για τον αριθμό που θα μπορούσε να επιβιώσει. Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία», είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε τα μέλη της Διάσκεψης «ας πάρουμε την ευθύνη πάνω μας. Το να λέμε ότι κάποιος έχει την ευθύνη στον κάτω όροφο της Βουλής και εμείς δεν βάζουμε το λιθαράκι μας δεν είναι σωστό».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι «υπάρχει συνταγματική δέσμευση για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ που δεν μπορούμε να την υπερβούμε. Επομένως δεν συμφωνούμε».

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών δεν υφίσταται. Η εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική εξουσία είναι ένα κουβάρι και κόβει το πεπόνι η εκτελεστική εξουσία και είναι λογικό και εσείς αυτό να κάνετε. Δεν συναινούμε σ’ αυτό. Θα ψηφίσουμε παρών σε όποια πρόταση και αν φέρετε. Είμαστε μάρτυρες μία διαπλοκής εξουσίας που συνεχίζεται επί 40 χρόνια», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, εκτιμώντας ότι «υπάρχει μία τριγωνική διαπλοκή, μία άνομη σχέση τραπεζών – μήντια – πολιτικής εξουσίας, που θεσπίσθηκε επί πατρός Μητσοτάκη και δεν υπάρχει βούληση να χτυπηθεί από την Αριστερά».

«Τι θα πείραζε αν η αρμοδιότητα έμενε στο ΕΣΡ και δεν πήγαινε από τον υπουργό στη Βουλή; Έχετε τέσσερα κόμματα που επιμένουν. Γιατί επιμένετε γιατί θέλετε ένα εκβιασμό και να παίζεται αυτό το παιχνίδι; Δεν το καταλαβαίνω και δεν θα παίξουμε σ’ αυτό το παιχνίδι», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.,

Αναφέρθηκε στον «Τούρκο επιχειρηματία» που θέλει να πάρει κανάλι λέγοντας «έχουμε με την γείτονα καθημερινά προβλήματα. Θα εκχωρήσουμε και την επικοινωνία ή κομμάτι της; Καταγγέλλουμε τις συναντήσεις με επίδοξους αδειούχους».

«Δεν χρειάζεται να ορίσουμε τον αριθμό των αδειών, ορίζουμε τις προϋποθέσεις και το ΕΣΡ θα κάνει έλεγχο», είπε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι. Με αυτό συμφώνησε και ο κ. Λοβέρδος. «Θα ναρκοθετήσουμε την αγορά και ύστερα θα βάλουμε το ΕΣΡ να ψάχνει τι; Ποιος χρηματοδοτεί από ναρκωτικά;», τους ρώτησε ο κ . Βούτσης.

«Ποιος πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι νοθευμένη; Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα ότι οι καναλάρχες με 2-3 τραπεζίτες αποφάσιζαν την σύνθεση του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε εμφατικά πως «δεν υπήρχε βρωμοδουλειά που καναλάρχης να μην είναι μέσα: εξοπλισμοί, δημόσια έργα, ολυμπιακού αγώνες».

Σ’ αυτό «κάποιοι αντιστέκονται για πρώτη φορά», τόνισε ο Θ. Παπαχριστόπουλος σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία λεηλασία στην οποία τα κανάλια πρωτοστατούσαν» και «είναι θέμα βασικής αρχής για τη λειτουργία της Βουλής. Αν κάποιος την έχει δει ολιγάρχης, θα το δούμε στην πράξη. Είναι κάποιοι βουλευτές εδώ μέσα που δεν καταλαβαίνουν από κομματικές γραμμές».

«Είναι ηθικό θέμα απέναντι στα κανάλι που πάνε να κλείσουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε κανάλια που λειτουργούν εδώ και 10 χρόνια», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, συγκεκριμένα ονόματα πρότεινε ο Χάρης Θεοχάρης, εκ μέρους του Ποταμιού.

Παρά το ότι η Ν.Δ. δεν συναινεί και δεν μπορεί να σχηματιστεί πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε τους εξής:

-Παπαδοπούλου Δήμητρα (πρώην μέλος ΕΣΡ)

-Βάσσης Λαοκράτης (από πρόταση Βούτση)

-Τζανεττάκος Γιάννης (από πρόταση Βούτση)

-Μήτρου Λίλιαν (από πρόταση Βούτση)

-Διαμαντάκου Πόπη (δημοσιογράφος με ειδίκευση την τηλεόραση)

-Τσακίρης Κώστας (πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ)

-Παπαϊωάννου Αθανάσιος (πρώην Γενικός Γραμματέας της Βουλής, νομικός)

-Κουτσομύτης Κώστας (σκηνοθέτης)

-Σκαρπέλος Γιάννης (καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ Παντείου)

Νωρίτερα, το πλαίσιο εντός του οποίου σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την την πλευρά του ΣΔΕ τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η διαφημιστική αγορά έχει, πλέον, περιοριστεί στα περίπου 180-200 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ προ κρίσης. Τα όποια μεγαλύτερα μεγέθη δημοσιοποιούνται είναι πλασματικά.

Ο ΣΔΕ θεωρεί ότι η τηλεοπτική αγορά πρέπει να λειτουργεί με όρους αγοράς σε συνθήκες ανταγωνισμού.

Επίσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διοίκηση του ΣΔΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία μητρώου και κώδικα δεοντολογίας των on line media, ενώ τόνισε την ανάγκη να προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος πριν αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο, τελικά, θα εφαρμοσθούν τα όσα προβλέπονται στο νόμο 4279/14 περί απευθείας τιμολόγησης.

Στη συνάντηση, τον ΣΔΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός του Γρηγόρης Αντωνιάδης, η ταμίας Υβέτ Κοσμετάτου και η γενική διευθύντρια Νερίνα Κομιώτη.