Δεύτερη συνάντηση Τσακαλωτου-Λαγκάρντ με φόντο τη συνέντευξη τύπου της επικεφαλής του ΔΝΤ

Δεύτερη συνάντηση -μέσα σε 24 ώρες- με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε στην Ουάσιnγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντιδρώντας στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινίσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου τη δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Μετά την 20λεπτη συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Έλληνας υπουργός είπε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα-Τρίτη στην Αθήνα.

Απαντώντας νωρίτερα σε σχετική ερώτηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει εποικοδομητικές τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον με τις ελληνικές Αρχές και είχε ανακοινώσει την επιστροφή της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Προειδοποίησε, όμως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και να μην αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.

«Είχαμε», σημείωσε, «εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα, δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων».