Δημ. Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει μια νότια και μια βόρεια Ευρώπη, αλλά μόνον μια Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν υπάρχει μια νότια και μια βόρεια Ευρώπη, αλλά μόνον μια Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero.

«Αν η κρίση των προσφύγων έδειξε κάτι, τους περασμένους μήνες, αυτό είναι ότι σε τελευταία ανάλυση, αυτή αφορά και προκαλεί ανησυχία σε όλους. Δεν είναι ένα ελληνικό, γερμανικό ή σουηδικό πρόβλημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, αλλά και παγκόσμιο», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ανάμεσα στα κύρια μέτρα στα οποία πρέπει να δοθεί βάρος για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Έλληνας επίτροπος της Ε.Ε. αναφέρει την ανάγκη να γίνουν άμεσα λειτουργικά τα hotspot, την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, την καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας σε ότι αφορά την επανεγκατάσταση και την αύξηση των επαναπατρισμών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι έζησαν περιόδους μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης και θεωρεί ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, διότι καμία χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. «Η Ιταλία άνοιξε ήδη τρία από τα πέντε hotspot και ελπίζω η χώρα αυτή – αλλά και η Ελλάδα – να μπορέσουν να τα ολοκληρώσουν όλα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου», δηλώνει o επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικές υποθέσεις και ιθαγένεια. Παράλληλα, κρίνει όχι ιδιαίτερα ρεαλιστικά τα αιτήματα που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, για μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων, από την στιγμή που το κύριο ζητούμενο θα έπρεπε να είναι «η καλύτερη διαχείρισή τους».

Για τη Συνθήκη του Σέγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι η συνθήκη και η ελευθερία διέλευσης «είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αρνούμαι να κινηθώ βάσει του φόβου, ή να με κάνει να ανακόψω την πορεία μου ο λαϊκισμός. Ευθύνη μας είναι, ως πολιτικοί, να αντιμετωπίσουμε και να απομακρύνουμε τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών μας. Και όχι να τα τροφοδοτήσουμε», κατέληξε ο επίτροπος.