Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία με αφορμή την πρωτοβουλία για διάσκεψη βαλκανικών χωρών

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστριακή πρέσβη Άντρεα Ίκιτς Μπεμ επέδωσε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, με αφορμή την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι «με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα».

Ανέφερε επίσης ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, ο κ. Μαυροειδής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ε.Ε..

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη.

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε στον ΣΚΑΪ τη λύπη του για την εν λόγω πρωτοβουλία της Αυστρίας, μιλώντας για κίνηση λυπηρή που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό.

Όπως είπε, η Αυστρία χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας, καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός Ε.Ε. παραβιάζει ευρωπαϊκές αποφάσεις και τραυματίζει βαθύτατα την Ευρώπη.