Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Μπαν Κι Μουν και Αχμέτ Νταβούτογλου

Το μεταναστευτικό, το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Κυπριακό, με τον Μπαν Κι Μουν να καλωσορίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία, αλλά και να υπογραμμίζει τη σημασία «της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας».

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου, με το Κυπριακό και το προσφυγικό ζήτημα να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Στην μεταξύ τους συνομιλία, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης την διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και των συγκοινωνιών / μεταφορών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες -μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.